Princ(eza) donosi milione britanskoj ekonomiji

„Kejt-efekt“ je već poznat, jer prodaja svega što vojvotkinja kupi ili obuče biva rasprodato u rekordnom roku
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 14:27h

Preko gumenih čizama sa britanskom zastavom do pidžama sa natpisom „Rođen/a da vlada“, kraljevska porodica udružila je snage sa prodavcima kako bi obilježiili dolazak na svijet nasljenika/ce krune koji se očekuje u julu.

Analitičari ističu da bi groznica povodom rođenja prvog djeteta princa Vilijama i Kejt Midlton mogla ojačati britansku ekonomiju za 240 miliona funti (280 milion eura), navodi se u članku agencije Rojters.

Dječija pidžama, urađena poput uniforme gardista, samo je jedan od poklona koji se mogu naći u zvaničnim prodavnicama, čiji kompletan profit odlazi na održavanje kraljevskih palata.

Princ Čarls prodaje ručno rađene dječije cipelice preko prodavnice na njegovom seoskom imanju Hajgruv, dok su roditelji buduće majke, Kerol i Majkl Midlton, osmislili više stvari za bebe.

„Ovo je dobra novinska priča, koja nema lošu stranu“, kazao je Džošua Bamfild, direktor Centra za istraživanje trgovina (CRR). „Mladi kraljevski par je veoma popularan u SAD, pa očekujemo dobru prodaju suvenira“.

Bamfild prognozira da će 4,8 miliona stanovnika potrošiti 62 miliona funti na alkohol kako bi nazdravilo rođenju kraljevske bebe i potrošiti dodatnih 25 miliona na hranu.

Još 156 miliona funti očekuje od suvenira u vidu porcelana, igračaka, knjiga, DVD-eva i medija.

Bamfild računa i da će drugi novi roditelji kupovati stvari koje svom djetetu bude kupovala vojvotkinja.

„Kejt-efekt“ je već poznat, jer prodaja svega što vojvotkinja kupi ili obuče biva rasprodato u rekordnom roku. Kaput koji je nosila prošle sedmice na proslavi novog kruzera rasprodat je za manje od sat.

„'Kejt-efekt' je već osvojio modni svijet.. i taj trend će se nastaviti kako beba bude rasla, sa zvečkama, prvim biciklom i drugim stvarima,“ ističe Bamfild.

Galerija

Bonus video: