Prilika koja se ne propušta: Mladić jahao kit ajkulu

Kit ajkule važe za nježne divove okeana. One ne spadaju ni u ugroženu ni u zaštićenu vrstu, pa mladić nije prekršio nijedan zakon
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 07:24h

Devetnaestogodišnji Kris Krejs, sa Floride, pecao je u Meksičkom zalivu kada se pojavila kit ajkula duga devet metara, plivajući pored brodića u kojem je mladić bio sa prijateljem, prenijeli su američki mediji.

Ne želeći da propusti ovu priliku, Kris je skočio u vodu i zgrabio za peraje jednu od najvećih riba na svijetu. Jahao je kit ajkulu oko 20 sekundi, nakon čega se vratio u čamac.

"Kada sam je uhvatio ona je počela da se kreće. Osjetila je povlačenje i nije me željela na svojim leđima, pa sam je ubrzo pustio", ispričao je mladić za NBC2, dodajući da je u istom području vidio i dvije bik ajkule, koje spadaju u najagresivniju i najopasniju vrstu ovih riba.

"Zato sam požurio nazad u brod", rekao je on.

Krisov prijatelj je snimio čitavu avanturu i postavio snimak na YouTube.

Kit ajkule važe za nježne divove okeana. One ne spadaju ni u ugroženu ni u zaštićenu vrstu, pa mladić nije prekršio nijedan zakon, rekao je biolog Brus Nil, dodajući da to ipak dobra ideja jahati kit ajkulu.

"Kada ljudi pritisnu ribu skidaju zaštitni sloj kojim je prekrivena. One trebaju taj sloj da ostanu zdrave", dodao je Nil.

Kris je nakon ovog saznanja rekao da će se ubuduće ponašati drugačije.

"Skočio bih opet kad bih vidio jednu, ali sljedeći put je neću dirati", obećao je on.

Bonus video: