Izraelski mađioničar špijunirao za CIA?

Britanski list "San" iskoristio je premijeru filma o čuvenom mađioničaru da svijet podsjeti na zaboravljene ali i na nove činjenice o Gelerovoj tajnoj ulozi u ratu obavještajnih agencija.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 19:51h

Izraelski mađioničar Uri Geler, poznat po trikovima savijanja kašika snagom svog uma, bio je operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA), za vrijeme hladnog rata i koristio je svoje talente da obriše tajne sovjetske flopi-diskove, prenose izraelski mediji pisanje britanskog "Sana".

Geleru je to umijeće, takođe, pomoglo da ubijedi neimenovanog sovjetskog lidera da pomogne SAD, navodi ovaj list.

Taj mađioničar je rekao je da je CIA od njega tražila da telepatijom zaustavi srce praseta, što je on odbio, rekavši da se brinuo da bi od njega zatražili da to isto ponovi na ljudima. On je dodao da je preduzimao samo pozitivne misije, odbijajući "mračne stvari".

Dokumentarac o njegovim danima tajnog agenta telepate, koji je režirao Vikram Džajanti, premijerno je prikazan na festival u Šefildu u Engleskoj prošle nedjelje.

List "San" je citirao režisera i objelodanio druge intrigantne detalje iz filma o Gelerovoj tajnoj ulozi u ratu obavještajnih agencija.

Džajanti je kazao da kada je bivši američki predsjednik Džimi Karter izabran 1977. godine, jedna od prvih stvari bila je da mu Geler da četvoročasovni brifing o sovjetskoj parapsihološkoj prijetnji.

Amerika nije željela da zaostaje ni na jednom polju koje je moglo da ugrozi sigurnost njenih građana a Uri je bio momak za to, rekao je režiser.

Galerija

Bonus video: