Avion na solarni pogon blizu kraja puta preko Amerike

Ovaj avion, koji se smatra najnaprednijom letjelicom na sunčevu energiju, napaja oko 12.000 fotonaponskih ćelija
0 komentar(a)
Solarni avion, Foto: Beta/AP
Solarni avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2013. 15:38h

Avion koji pokreće samo solarna energija nadomak je kraja preleta od zapadne do istočne obale SAD započetog početkom maja.

Švajcarska kompanija Solar impuls saopštila je da je avion s velikim krilima i hiljadama solarnih ćelija danas, poslije 14-časovnog leta iz Sinsinatija, u Ohaju, sletio u Vašington, i da jos preostaje let do Njujorka koji će biti izveden početkom jula.

Ovo je prvi pokušaj da avion na solarni pogon, koji leti i danju i noću bez pomoći standardnog goriva, preleti cijele SAD. Let je počeo 3. maja iz San Franciska preko Arizone, Teksasa, Misurija i Ohaja do Vašingtona, s nekoliko zaustavljanja koja su trajala po nekoliko dana.

Ovaj avion, koji se smatra najnaprednijom letjelicom na sunčevu energiju, napaja oko 12.000 fotonaponskih ćelija koje prekrivaju ogromna krila i pune baterije tokom dana.

Avion s mjestom za jednog čovjeka leti brzinom od oko 65 kilometara na čas i ne može letjeti kroz oblake. Ima masu kao automobil, ali mu je potrebno više vremena nego automobilu da od Ohaja stigne do istočne obale.

Bonus video: