Lajkovi ne spašavaju živote, novac ga spašava

Da li ste nekada pokušali da jakom platite račun u prodavnici ili restoranu? Zašto onda mislite da stvarno nekome pomažete tako što ćete lajkovati neki sadržaj na Facebooku
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 16:50h

U moru transparenata na demonstracijama ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje su građani izražavali nezadovoljstvo zbog toga što djeca rođena u toj državi od februara ne dobijaju matične brojeve, izdvojio se jedan koji je onima koji slične akcije podržavaju na Facebook društvenoj mreži jasno poručio: "Je*o vas like, dođite na protest!".

Isto poručuje i UNICEF. Naime, švedska podružnica UNICEF-a ponovno poziva ljude da budu razumni. Napravljeno je nekoliko filmova sa porukom da od klikanja lajkova na društvenim mrežama, djeca koja su ugrožena ratom, nasiljem, bolestima... nemaju nikakve konkretne pomoći.

"Ime mi je Rahim. Imam deset godina i živim ovdje sa svojim bratom. Ponekad brinem da ću se razboljeti, kao što se moja mama razboljela. Ko bi se tada brinuo za mog brata? Ali mislim da će sve biti u redu. Danas UNICEF Švedska ima 177.000 lajkova na Facebooku. Možda će ih do ljeta biti 200.000. Onda bi trebalo da budemo dobro", jedna je od poruka u promotivnoj akciji UNICEF-a, koja nastoji da dopre do zdravog razuma.

Da li ste nekada pokušali da jakom platite račun u prodavnici ili restoranu? Zašto onda mislite da stvarno nekome pomažete tako što ćete lajkovati neki sadržaj na Facebooku?

"Lajkovi ne spašavaju živote, novac ga spašava", navode u UNICEF-u, pokušavajući da animiraju ljude da doniraju novac za vakcinu protiv dječije paralize.

Bonus video: