Kraljica Elizabeta I je bila prerušeni muškarac?

Tu teoriju je započeo Bram Stoker, autor "Drakule", koji je bio uvjeren da je kraljica Elizabeta I u stvari prerušeni muškarac
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 17:04h

Američki pisac Stiv Beti će svojom novom knjigom vjerovatno steći svjetsku slavu, zbog teorije da je kraljica Elizabeta I zapravo muškarac.

Tu teoriju je započeo Bram Stoker, autor "Drakule", koji je bio uvjeren da je kraljica Elizabeta I u stvari prerušeni muškarac. O tome je pisao u svojoj knjizi "The Famous Impostors" iz 1910.

Iako je teorija prilično nategnuta i djeluje kao zaplet loše komedije, Beri je od nje uspio da napravi knjigu.

Kraljicu Elizabetu su dok je bila mlađa poslali van Londona da bi izbjegla kugu koja je harala gradom, što se pokazalo kao loša ideja jer se ona uprkos tome razboljela i umrla.

Kako bi izbjegli kraljevu odmazdu i kupili sebi malo vremena da mogu pobjeći iz zemlje, staretelji kraljice Elizabete Ket Ešli i Tomas Peri, odlučili su da ga nakratko prevare i odlučili da preruše djevojčicu Elizabetinih godina.

Kako u selu nije bilo djevojčica njenih godina, ulogu Elizabete je preuzeo dječak Nevil.

Njihov plan je uspio, a kako kralj nije mnogo vremena provodio sa kćerkom, nije ni shvatio da je riječ o nekom drugom.

Bram Stoker je bio uvjeren da je ova priča istinita, a kao dokaz isticao je slučaj iz 1800. godine kada je u selu odakle su Ket Ešli i Tomas Peri, otkriven kovčeg sa kosturom djevojčice obučene u haljine dinastije Tudor sa ušivenim dragim kamenjem.

Elizabeta I se zaklela da se nikada neće udavati iako je bila posljednja u lozi Tudora i jedina koja bi mogla da donese potomka, a to je mnogima bio dodatni dokaz da je ona zapravo bila muškarac.

Bonus video: