Ženama u Njujorku dozvoljeno da tokom vrućina šetaju u toplesu

U Njujorku je jo 1992. usvojen zakon koji žena dozvoljava da šetaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje
91 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 08:09h

Tokom ovog ljeta sve žene koje žive u Njujorku će, ukoliko to žele, moći da bez ikakvih prepreka gradom šetaju u toplesu. Vlasti Njujorka su nedavno podsjetile policiju da tokom toplih dana žene imaju pravo da, kao i muškarci, skinu gornji dio odjeće.

U dopisu koji je poslat svim policijskim stanicama u gradu, vlasti Njujorka su podsjetile da šetnjom u toplesu žene ne krše pravila. Policija neće smjeti da privodi ni kažnjava dame koje ovog ljeta budu šetale ulicama gole do pojaca. Umjesto toga, trebalo bi da im priteknu u pomoć, ukoliko je to neophodno, navodi se u dopisu.

"U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni da rastjeraju gužvu", navodi se u noti čiji je sadržaj objavljen u New York Timesu.

U Njujorku je jo 1992. usvojen zakon koji žena dozvoljava da šetaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje.

Želeći da žene podsjeti na to pravo, feministkinja Mojra Džonston je prošle godine šetala gola do pojasa ulicama Njujorka, nailazeći uglavnom na pozitivne reakcije sugrađana.

Bonus video: