Prve češke petorke

Porodica sad ima šestoro djece i opština im je dodijelila veći stan, a pored dadilje na koju ima pravo na osnovu zakona, opština će plaćati još jednu
73 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandra Kinjova, trudnica, Foto: Beta/AP
Aleksandra Kinjova, trudnica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2013. 08:58h

U porodilištu u Pragu jutros su rođene prve češke petorke - četiri dječaka i jedna djevojčica 23-godišnje Aleksandre Kinjove iz Milovica.

Porođaju carskim rezom prisustvovao je i otac beba, 26-godišnji Antonjin Kroščen.

"Blizanci se bez vještačke oplodnje rađaju često. Trojke i četvorke su izuzetno rijetka pojava, a petorke, to je polovično čudo. Druga polovina tog čuda jeste to što su ljekari uspjeli da održe trudnoću i preko 30. sedmice"

"Djevojčica se zove Tereza, jednojajčani blizanci Mihael i Danijel, a blizanci Martin i Aleks", kazao je jutros novinarima srećni otac i dodao da su i majka i bebe u redu.

Prve češke petorke su izuzetak i po tome što nisu plod vještačke oplodnje, već su začete prirodno.

"Blizanci se bez vještačke oplodnje rađaju često. Trojke i četvorke su izuzetno rijetka pojava, a petorke, to je polovično čudo.

Druga polovina tog čuda jeste to što su ljekari uspjeli da održe trudnoću i preko 30. sedmice", kazao je ranije ljekar Petr Janku, koji se u Brnu brinuo o trudnici koja je rodila četvorke.

Ljekari su mladu majku smjestili u bolnicu u maju i nastojali da odrede najbolji termin za carski rez, kako za zdravlje djece tako i majke, i ustanovili su da najviše odgovara 31. sedmica trudnoće.

Bebe su teške oko 1,2 kilograma i odmah nakon porođaja su smještene u inkubator.

Porodica sad ima šestoro djece, pošto Kinjova već ima petogodišnjeg sina i opština im je dodijelila veći stan, a pored dadilje na koju ima pravo na osnovu zakona, opština će plaćati još jednu.

Bonus video: