Bivši menadžer Majkrosofta planira brendirati marihuanu

Do prije 18 mjeseci nije ni probao marihuanu, sada planira svoj posao sa ovom biljkom pretvoriti u brend poput Koka-Kole
5 komentar(a)
Džamen Šivli, Foto: Emcblue.com
Džamen Šivli, Foto: Emcblue.com
Ažurirano: 31.05.2013. 15:41h

Džamen Šivli, nekadašnji Majkrosoftov strateški menadžer, koji do prije 18 mjeseci nije ni probao marihuanu, sada planira svoj posao sa ovom biljkom pretvoriti u brend poput Koka-Kole.

Šivli svoje preduzeće, bazirano u Sijetlu, vidi kao tržišnog lidera u prodaji rekreacijskog i medicinskog kanabisa. Šivlijev brend, Diego Pelicer, dobio je ime po njegovom prađedu, bivšem američkom diplomati.

Priliku je vidio u brzorastućim ambulantama sa medicinskom marihuanom širom saveznih država Vašington i Kolorado, a nada se da će to biti polazna tačka za utvrđivanje prvog internacionalnog brenda.

Šivli je rekao kako je tražio investitore za početno ulaganje od 10 miliona dolara, a prvog saveznika je pronašao u nekadašnjem meksičkom predsjedniku Visentu Foksu, sa kojim planira pokrenuti legalnu trgovinu marihuanom između SAD i Meksika.

"Idemo naveliko ili idemo kući. Stvorićemo više milionera nego što je Majkrosoft uspio u svom poslovanju. Zaljubio sam se u biljku. Pogotovo sa medicinskog aspekta, gdje sam prešao put od korisnika do aktiviste za legalizaciju", rekao je Šivli.

Foks se pojavio na konferenciji za medije u Sijetlu, gdje se osvrnuo na činjenicu kako je rat u vezi sa narkoticima opustošio njegovu zemlju, a pohvalio je države Vašington i Kolorado zbog legalizacije marihuane prošle jeseni te naveo kako je tu da podrži Šivlija i da nema nikakvog finansijskog udjela u njegovoj kompaniji.

"Ogromno je tržište u potrazi za brendom. Bili bismo srećni ukoliko uhvatimo 40 posto svjetskog tržišta", naveo je Šivli i dodao da marihuanu planira uvoziti iz Meksika.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz 2005. godine, navodi se da je svjetsko tržište marihuanom procijenjeno na 142 miliona dolara, prenosi Mashable.

Države Vašngton i Kolorado prve su u SAD koje su legaliziovale rekreacionu upotrebu marihuane.

Bonus video: