Neočekivani efekti krize: Manje pice, kvizovi bez nagrada

Posljedice recesije s kojom se suočavaju mnoge zemlje Evropske unije ne osjećaju se samo na tržištu rada ili potrošačkoj korpi
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 08:29h

Jedno evropsko istraživanje pokazalo je da kriza ima i neke potpuno neočekivane efekte. Posljedice recesije s kojom se suočavaju mnoge zemlje Evropske unije ne osjećaju se samo na tržištu rada ili potrošačkoj korpi.

Tako su u Francuskoj pice postale manje. Za godinu dana, prečnik pice srednje veličine smanjen je sa 32 na 31,3 centimetra, a cijena je sa 9,7 eura "skočila" na 10,4 eura. Drugim riječima, za 70 centi više dobijete 4,3 posto manje pice.

U Mulhouse-u, turističkoj destinaciji na sjeveru Francuske, voda u svim bazenima u gradu će ove godine biti hladnija za jedan stepen, a na taj način će grad uštedjeti 240.000 eura. U sljedeće dvije godine, francuska vlada planira da smanji budžet za finansiranje opština, a kako bi se unaprijed pripremili za to, vlasti u Mulhouse-u namjeravaju da povećaju i cijenu ulaznice za zoološki vrt, kao i da smanje budžet gradskog prevoza za pola miliona eura.

U Grčkoj, koju je kriza možda i najgore pogodila, prošla zima je bila dosta hladna, a cijena lož ulja udvostručila se u odnosu na 2012. godinu. Zbog nedostatka energenata, posječena je i legendarna, 2.400 godine stara maslina ispod koje je Platon držao svoja predavanja, kako bi se od nje napravila drva za ogrjev.

U Španiji pobjednici u popularnom kvizu nisu dobili novčanu nagradu koju čekaju još od 2011. godine jer je producentska kuća bankrotirala početkom maja. Isti kviz zamijenjen je emisijom "Salvados" koja se bavi ekonomskom krizom i trenutno je jedna od najgledanijih u Španiji.

Međutim, zbog krize ne idu svima stvari loše, pogotovo kozmetičkoj industriji zbog tzv. "efekta ruža".Ovaj trend primijećen je i zabilježen još za vrijeme velike depresije 1930-ih godina. Naime, kompanije koje proizvode kozmetičke preparate posluju veoma dobro u vremenima velikih kriza jer se žene jače šminkaju kako bi otjerale loše misli, a i privukle bogatije muškarce.

Galerija

Bonus video: