u "pravi" čas

Kenedi bio tajni obožavalac nacista?

"Fašizam? Šta su zla fašizma u poređenju sa komunizmom?“, napisao je budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u svojim bilješkama
17 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 13:03h

Nova knjiga objavljena u Njemačkoj otkriva kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džon Kenedi bio tajni obožavalac nacista.

Bilješke sa putovanja i pisma sa Kenedijevih putovanja kroz Njemačku prije Drugog svjetskog rata, dok je Adolf Hitler bio na vlasti, otkrivaju njegove simpatije prema pokretu koji će ubrzo cio svijet gurnuti u najveći rat u ljudskoj istoriji.

"Fašizam? Šta su zla fašizma u poređenju sa komunizmom?“, napisao je budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u svojim bilješkama.

U avgustu 1937. godine, dvije godine prije početka rata koji će uzeti živote više od 50 miliona ljudi, Kenedi je zapisao:

"Njemci su zaista previše dobri – zato su se ljudi skupili kako bi se zaštitili“, dok je nakon nešto kasnije otkrio još jedno opažanje – „Nordijske rase su izgleda zaista superiornije u poređenju sa ostalima“.

Nakon posjete Hitlerovom ljetnjikovcu u Bavarskoj Kenedi je izjavio:

"Svako ko je posjetio ovo mjesto lako može da zamisli kako će Hitler izroniti iz mržnje koja ga okružuje u jednu od najvažnijih osoba koja je ikada živjela“.

Ovo otkriće nije moglo da dođe u gore vrijeme za Bijelu kuću i predsjednika Obamu koji bi uskoro trebalo da posjeti Berlin.