Žena sa amputiranom nogom osvojila Everest

Dvadesetšestogodišnja Arunima Sinha bila je u grupi od 100 alpinista koja se popela na vrh Everest, na 8.848 metara nadmorske visine
2 komentar(a)
Mont Everest, Foto: Commons.wikimedia.org
Mont Everest, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 22.05.2013. 15:24h

Bivša indijska odbojkašica Arunima Sinha, koja je ostala bez noge pošto su je pljačkaši izbacili iz voza u pokretu, postala je prva žena sa amputiranom nogom koja je osvojila najviši planinski vrh na svijetu Everest.

Dvadesetšestogodišnja Sinha bila je u grupi od 100 alpinista koja se popela na vrh Everest na 8.848 metara nadmorske visine. Medju članovima ekspedicije bile su i prve žene iz Pakistana i Saudijske Arabije kojima je to pošlo za rukom, kao i princ Katara, prenosi Gardijan.

Više od 700 alpinista do kraja godine učestvovaće u ekspedicijama na Himalajima. Medju onima koji će pokušati da osvoje najviši vrh na svijetu su i 80-godišnji Japanac Juičiro Miura i njegov glavni rival za titulu najstarijeg penjača na Everest, 81-godišnji Bahadur Šerčan iz Nepala.

Miura i Šerčan su inače stari rivali. Miura je osvojio vrh 2008. godine, kada je imao 75 godina i 227 dana, ali mu je izmaklo da bude upisan u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda jer je to isto uspeo Šerčan dan ranije, a tada je imao 76 godina i 340 dana.

Bonus video: