Bangalorska manija Brend tetoviranja

Mladi inženjeri iz Indijske prijestonice tehnologije, Bangalora, su toliko ponosni na svoj rad za kompanije sa zapada da su istetovirali logoe ovih kompanija na svoja tijela
5 komentar(a)
Orakl tetoviranje, Foto: Pradeep Menon
Orakl tetoviranje, Foto: Pradeep Menon
Ažurirano: 17.05.2013. 09:52h

Mladi inženjeri iz Indijske prijestonice tehnologije Bangalora su toliko ponosni na svoj rad za kompanije sa zapada, kao što su Microsoft i IBM, da su istetovirali logoe ovih kompanija na svoja tijela.

Tatu majstori u ovom gradu registruju uvećan broj mušterija koji dolaze sa sličnim zahtjevima, "brendiranim tetovažama", a sve ne bi li istakli status koji stekli radeći u najvećim IT kompanijama na svijetu.

Trajno "brendiranje" tijela sa logom kompanija se ne doživljava kao simbol ropstva, već kao trijumf i oda toliko cijenjenom poslu.

I pored činjenice da mnogi zapravo i promijene poslove kojima se bave, oni zadržavaju svoje tetovaže, kaže jedan lokalnih tatu majstora.

"Mi to zovemo Brend tetoviranje. Mnogi, uglavnom iz IT kompanija kao što su IBM, Apple, Microsoft i Oracle tetoviraju logoe ovih kompanija"

"To je poput prve ljubavi za njih, simbol uspjeha. Mnogi od njih su započeli svoje karijere u ovim kompanijama i žele imati taj logo na sebi kao sjećanje."

"Tetovaže tog tipa nas mogu dovesti u pravne nedoumice, pošto se radi i o povredi autorskih prava ", kaže Gireš Bramhanajapura, iz Bramha studija.

Manija Brend tetoviranja zahvatila je i vlasnike malih firmi, ne samo ljude iz IT sektora, pa i oni na svojoj koži nose imena svojih kompanija, prenosi britanski Telegraf.

Bonus video: