Najbizarniji zahtjevi britanskim konzulatima širom svijeta

"Da li možete da ućutkate ovog bučnog pijetla, da mi nabavite karte za Olimpijske igre ili kontakt podatke žene Pola Makartnija...", neki su od najneobičnijih zahtjeva koje su u sezoni 2012/13. primali britanski konzulati širom svijeta
0 komentar(a)
Britanska zastava, Foto: Sxc.hu
Britanska zastava, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 16.05.2013. 13:06h

U posljednjih godinu dana FCO je imao više od milion konzularnih zahtjeva i pomogao je 52.135 Britanaca koji su se našli u teškim situacijama u inostranstvu, objavljeno je na sajtu Vlade Britanije.

FCO, međutim, dodaje da su konzularna predstavništva Britanije u svijetu dobila i brojne zahtjeve koje prosto nisu mogli da riješe.

Među najbizarnijim zahtjevima su sljedeći: Britanac koji je došao u konzulat u Rimu i tražio da mu osoblje prevede tetovažu koju je želio da napravi, dok je od konzularnih službenika u Pekingu traženo da pomognu ženi koja je kupila par kopački na kojima je pisalo "Proizvedeno u Kini", ali koje su bile lošeg kvaliteta.

Druga Britanka je od konzularnih predstavnika u Tel Avivu tražila da narede njenom mužu da smrša i da se zdravo hrani, kako bi mogli da imaju djecu, dok je jedan muškarac u Stokholmu tražio od FCO da provjeri ženu koju je upoznao preko interneta.

Britanci su od osoblja ambasada svoje zemlje tražili i da im obezbijede najbolja mjesta na fudbalskim stadionima, da im rezervišu hotelske sobe, ili da plate u međunarodnim školama školovanje njihove djece.

Jedan čovjek koga je napao majmun u Kambodži, tražio je od konzularnih predstavnika Britanije u toj zemlji da mu garantuju da se to više nikada neće ponoviti, i da mu isplate odštetu.

Britanski ministar za konzularna pitanja Mark Simonds poručio je svojim sugrađanima koji putuju u inostranstvo da pokušaju da "razumiju koju vrstu podrške mogu, a koju ne mogu da dobiju".

"Nismo u poziciji da pomognemo ljudima u organizovanju putovanja ili u njihovim društvenim planovima, ali pomažemo onima koji se suočavaju sa stvarnim problemima u inostranstvu, što uključuje žrtve kriminala, ožalošćene porodice koje su izgubile dragog člana u inostranstvu ili Britance koji budu uhapšeni", naveo je Simonds.

FCO je u februaru 2011. otvorio kontakt centar u Malagi za mnogobrojne nekonzularne zahtjeve koje primaju britanske ambasade i konzulati u Južnoj Evropi. Od tog trenutka, osoblje u Malagi primilo je 131.211 poziva, od kojih je 39 odsto bilo gore pomenutog tipa.

Prema riječima šefa tog kontakt centra Stiva Džonsa, u neke od najbizarnijih zahtjeva koje su primili spada i poziv čovjeka koji je želio da sazna marku satova koje su nosili pripadnici britanske kraljevske mornarice između 1942. i 1955.

FCO navodi da je jedno nedavno istraživanje pokazalo da 78 odsto Britanaca pogrešno misli da ta kancelarija može da ih izvuče iz zatvora ako budu uhapšeni, a skoro polovina onih između 16 i 24 godina ne zna uopšte šta ambasada ili konzulat rade.

FCO ističe da ne može nekome da pomogne da uđe u određenu zemlju ako nema važeći pasoš ili neophodne vize, ne daje pravne savjete i ne prevodi dokumenta, kao i da ne plaća nikakve račune niti daje novac pojedincima.

Bonus video: