Otkrivena planeta uz pomoć Ajnštanove teorije relativiteta

Uz pomoć tri slaba efekta koji se događaju istovremeno dok planeta kruži oko sunca otkrivena nova planeta
0 komentar(a)
Planeta sa četiri sunca, Foto: Gawkerassets.com
Planeta sa četiri sunca, Foto: Gawkerassets.com
Ažurirano: 15.05.2013. 15:55h

Uz pomoć tri slaba efekta koji se događaju istovremeno dok planeta kruži oko sunca otkrivena nova planeta, označena kao "Kepler 76 b".

Ajnštajnova teorija je poslužila pri detekciji jednog od tri slaba efekta koji se događaju istovremeno dok planeta kruži oko sunca - promjeni brzine i pravca snopa svjetlosti zvijezde pod uticajem gravitacionog polja planete.

Naučnici na univerziteta u Tel Avivu i u Smitsonovom centru za astrofiziku na Univerzitetu "Harvard" mjerili su fizičku deformaciju zvijezde pod uticajem gravitacije planete, te svjetlost drugih zvijezda koja se odbija od površine planete.

Planeta "Kepler 76 b" je oko 25 posto veća od Jupitera i ima dva puta veću masu. Pronađena je u sazvježđu Signus, na oko dvije hiljade svjetlosnih godina od Zemlje.

Sa sadašnjom tehnologijom ovaj novi metod ne omogućava otkrivanje planeta veličine Zemlje, ali naučnikAvi Loeb, koji je prvi predložio ovaj metod, kaže da je to još jedan dostupan postupak kojim astronomi osmatraju nebo tragajući za planetama na kojima je moguć život.

Bonus video: