Anđelina Džoli - dobar primjer za druge

Glumica i partnerka Breda Pita rekla je da se podvrgla operaciji kako bi svoju djecu poštedela agonije
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 10:50h

Odluka holivudske zvijezde Anđeline Džoli da uradi dvostruku mastektomiju kako bi spriječila rak dojke, dobar je primjer pažljivog vaganja rizika i pružiće dobar primer drugima, smatraju ljekari, ali i poznate ličnosti.

Džolijeva, koja je operaciju i tromjesečni oporavak detaljno opisala u autorskom tekstu u utorak za "Njujork tajms", rekla je da se nada da će njeno iskustvo ohrabriti druge žene sa porodičnim rizikom od raka dojke da se testiraju.

Stručnjaci kažu da je Džoli napravila "obavješten izbor", smanjivši rizik od dobijanja raka sa 87 procenata na manje od pet posto i nadaju se da će njen potez pomoći pacijentkinjama sa sličnim odlukama.

Već godinama stučnjaci upozoravaju na porast preventivne mastektomije među ženama sa mnogo manjim rizičnim faktorima od Džolijeve.

Već godinama stučnjaci upozoravaju na porast preventivne mastektomije među ženama sa mnogo manjim rizičnim faktorima od Džolijeve

Studija dr Majkla Sejbla sa Univerziteta u Mičigenu prošlog novembra pokazala je da 70 odsto pacijentkinja koje su uradile dvostruku mastektomiju nisu imale kliničke razloge za proceduru.

U 90 odsto tih slučajeva, strah da bi rak mogao da se vrati bio je razlog za odluku, upozoravaju stručnjaci.

Dr Izabel Bedrosijan, hirurg-onkolog u Anderson centru za rak u Hjustonu, smatra da je takav pristup pretjeran jer nema dokaza da dvostruka mastektomija pomaže ženama koje su imale rak samo na jednoj dojci.

Ovo nije bio slučaj sa Džolijevom koja nije imala rak, ali se podvrgla tretmanu zbog visokog porodičnog rizika da dobije rak dojke.

"Slučaj Anđeline Džoli je različit. U njenom kontekstu, mislim da je dvostruka mastektomija odgovarajuća i onkološki potpuno opravdana", rekla je Bedrosijan.

Džolijeva ima genetsku mutaciju BRCA gena zbog čega je pet puta sklonija raku dojke od žena koje nemaju ovu mutaciju. Mutacije u BRCA1 i BRCA2 genima mogu da povećaju rizik da žena dobije rak za 60 do 80 odsto. Džolin rizik dodatno je bio povećan činjenicom da je njena majka umrla od raka dojke sa 56 godina.

Glumica i partnerka Breda Pita rekla je da se podvrgla operaciji kako bi svoju djecu poštedela agonije da je gledaju kako se bori sa rakom, kao što je ona gledala decenijsku borbu svoje majke.

Džolijeva sa troje (od šestoro) djece

Mastektomije su napredovale značajno od dana kada su hirurzi vadili velike količine tkiva i kože posle čega su žene bile žive, ali unakažene. Džoli je prošla kroz seriju procedura i sačuvala veći dio svoje kože i bradavice, dok je potkožno tkivo uklonjeno i umjesto njega stavljeni su implanti.

Cijela procedura uklanjanja tkiva, stavljanja implanta u SAD košta oko 75.000 dolara, što je suma koju privatne osiguravajuće kuće uglavnom pokrivaju.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, preventivna mastektomija može da smanji rizik dobijanja raka dojke za 90 procenata, ali nema garancija da procedura može u potpunosti da zaštiti ženu - tkivo dojke nekada se može naći u ključnjači ili grudnom košu, a kao i kod svake operacije postoji rizik od infekcije ili krvarenja.

Podrška

Poznate ličnosti, osobe koje su preživjele rak i ljekari izrazili su divljenje i pozdravili odluku poznate glumice da sa svijetom podeli svoju odluku, rekavši da je ona inspiracija za druge žene.

Cijela procedura uklanjanja tkiva, stavljanja implanta u SAD košta oko 75.000 dolara

"Mogu samo da pohvalim Anđelinu Džoli na hrabrosti što je podijelila sa nama svoju priču o mastektomiji. To je nevjerovatno hrabro", tvitovala je pjevačica Šeril Krou kojoj je rak dojke utvrđen 2006.

Pjevačica Kajli Minog, koja je takođe preživjela rak, zahvalila se Džolijevoj što pomaže ženama, kao i televizijska voditeljka Đulijana Rančić koja je imala operaciju pošto joj je bolest dijagnozirana.

"Anđelina Džoli je otkrila da je uradila dvostruku mastektomiju. Ponosna sam na nju što je to iskoristila kako bi obrazovala žene", tvitovala je Rančićeva.

Šeron Ozborn, koja je prošle godine uradila istu preventivnu proceduru, poručila je da je Džoli svojim izborom "ohrabrila milione žena širom svijeta. Ona je više seksi nego ikada!"

Galerija

Bonus video: