Frenk Lojd Rajt je vjerovatno jedini arhitekta koji je dizajnirao kućicu za pse

Rajt je najvjerovatnije samo skicirao kućicu dok je jedan od njegovih pomoćnika uradio sam nacrt
79 pregleda 0 komentar(a)
Frenk Lojd Rajt, Foto: AP
Frenk Lojd Rajt, Foto: AP
Ažurirano: 12.03.2012. 11:11h

Arhitekta Frenk Lojd Rajt, koji je tokom sedam decenija rada dizajnirao na stotine prepoznatljivih kuća i zgrada, prvi je i jedini poznati arhitekta koji je dizajnirao i kućicu za pse.

Rajt je, naime, izašao u susret molbi jednog dječaka 1956. godine i poslao mu crteže za njegovu kućicu za pse.

"Bio sam vjerovatno njegov najmlađi i najsiromašniji klijent", rekao je AP-u Džim Berger, 68.

Berger je prošle godine sa svojim bratom napravio kućicu koristeći Rajtove crteže o čemu je i snimljen dokumentarni film o tome koji će krajem mjeseca biti prikazan u SAD.

Rajt je zapravo radio na Bergerovoj porodičnoj kući u San Anselmu što je podstaklo tada 12-godišnjeg Bergera da pita oca da li bi Rajt osmislio i kućicu za njihovog Labradora - Edija.

Kako mu je otac rekao da ne zna, Berger je sam pisao arhitekti i zamolio ga za pomoć. Takođe mu je objasnio da će za dizajn platiti od džeparca koji zarađuje raznošenjem novina.

"Kuća za Edija je dobra prilika", napisao je tada Rajt dječaku i dodao da je sada suviše zauzet jer je radio na muzeju Gugenhajm ali da će se kućicom pozabaviti u novembru - što je i uradio bez naplate.

"Priča o 12-godišnjem klincu koji je imao petlje da napiše pismo najvećem arhitekti svih vremena i traži dizajn za skromnu kućicu za pse...znao sam da je to odlična priča", rekao je Majkl Miner koji je producirao i režirao dokumentarac o kućici ali i drugim Rajtovim kreacijama - "Romanza".

Film će biti prikazan u Springfildu 25. marta, a onda kreće na turneju po Ajovi, Džordžiji, Floridi, Nju Džersiju i Nju Hempširu sa sve novom kućicom za pse.

Berger je rekao da je originalna kućica za pse sagrađena 10 godina nakon što je dobio dizajn jer je Edi uginuo.

"Kada sam mu pisao tražio sam da bude laka za sklapanje", rekao je Berger koji radi kao stolar. "U stvarnosti je bila noćna mora".

Kućica širine 0,9 metara, dužine 1,5 metara i visine 0,9 metara je trouglastog oblika sa kosim krovom. Napravljena je od mahagonija i teška je oko 113 kilograma.

Pomoćnih direktora arhiva u Fondaciji Frenk Lojd Rajt, Oskar Munjoz vjeruje da je to jedina kućica za pse koju je ovaj arhitekta osmislio.

Rajt je najvjerovatnije samo skicirao kućicu dok je jedan od njegovih pomoćnika uradio sam nacrt. Rajt je u tom trenutku imao više od 80 godina i radio je na 10ak projekata tako da je, kaže Munjoz, prilično neuobičajeno što je uopšte našao vremena da napravi skicu.

Rajt je umro u Feniksu 1959. godine. Berger, koji ima tri psa, nije siguran šta će uraditi sa novom kućicom.

"Mislim da bi volio da se ona nađe u muzeju jer je ipak riječ o istorijskom spomeniku", rekao je on..

Bonus video: