Tvrdi da je pronašao recept za Koka-Kolu i prodaje ga za 15 miliona dolara

Klif Kludž iz američke države Džordžija tvrdi da je našao izvorni i strogo čuvani recept za Koka-kolu u staroj kutiji sa papirima
60 pregleda 4 komentar(a)
koka kola, Foto: Rojters
koka kola, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.05.2013. 15:24h

Klif Kludž iz američke države Džordžija tvrdi da je našao izvorni i strogo čuvani recept za Koka-kolu u staroj kutiji sa papirima. Klif sada prodaje recept na Ibeju za 15 miliona dolara.

Iz kompanije Koka-Kola, koja je recept iz 19. vijeka gotovo pretvorila u legendu, navode da je u pitanju recept za nešto blisko njihovom proizvodu, ali da se ne radi o originalu.

Kludž, trgovac antikvitetima, tvrdi da je pronašao recept iz 1943. godine u kutiji sa privatnim papirima i pismima, koju je kupio na imanju čuvenog hemičara iz Džordžije.

Kludž nagađa da mu je Koka-Kola vjerovatno poslala listu sastojaka, jer su imali problema sa nabavkom tokom Drugog svjetskog rata.

"Na ovakve stvari se ne nailazi baš često. Tu su pismo, formula i proces proizvodnje. Mislim da se radi o izvornom receptu za Koka-Kolu", rekao je Kludž.

Izvorna formula iz 1886. godine, koju je osmislio Džon Pemberton, godinama je bila predmet spekulacija. Kompanija tvrdi da se radi o strogo čuvanoj tajni, a izvorni recept nalazi se u sefu, u muzeju Koka-Kole u Atlanti.

Navodni izvorni recept za Koca-Kolu prodaje se na Ibeju za 15 miliona dolara

Bonus video: