Kako su kineske vlasti spasile oazu staru više od 2.000 godina

Godine 2006. lokalne kineske vlasti odlučile su da intervenišu i navodnjavanjem spasu oazu, koja je nakon toga počela da vraća prvobitni izgled i dubinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2013. 15:20h

Na sjeveroistoku Kine, samo šest kilometara južno od grada Dunhuanga i usred pustinje, smještena je 2.000 godine stara oaza Juejakuan (Polumjesec na kineskom), koju su, pošto je zbog uticaja pustinje vremenom počela da se smanjuje, kineske vlasti odlučile da spasu navodnjavanjem.

60-tih godina prošlog vijeka jezero u oazi je bilo duboko i do pet metara, dok se početkom 90-tih ta dubina svela na manje od jednog metra, zbog smanjenja obima podzemnih voda.

Godine 2006. lokalne kineske vlasti odlučile su da intervenišu i navodnjavanjem spasu oazu, koja je nakon toga počela da vraća prvobitni izgled i dubinu.

Jezero je dugačko 218 metara i široko 54 metra, a u njemu se nalazi čista izvorska voda. Okruženo je pravim pustinjskim pejzažem, koji oazi i daje nevjerovatnu ljepotu. Vjeruje se da je jezero toliko dugovječno usred pustinje zbog vrlo niske nadmorske visine i pozicije koja sprečava da pustinjske dine jednostavno padnu u njega i zatrpaju ga.

Bonus video: