Koliko vaš pas ili mačka imaju ljudskih godina

Moguće je da psi i mačke stari 1 ili 10 godina imaju potomke u toj dobi. Koliko je moguće da djeca od 7 godina postanu roditelji ili da se to isto dogodi nekom čovjeku ili ženi od 70
558 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2012. 11:06h

Mnogi ljudi smatraju da je preračunavanje psećih i mačijih godina u ljudske jednostavno i da se one dobijaju prostim množenjem godina tih životinja sa sedam. Po toj logici bi pas ili mačka od 4 godine imali 28 ljudskih.

Ta metoda računanja je pogrešna. U tom slučaju bi jednogodišnji pas bio ekvivalent sedmogodišnjem djetetu. Koliko djece od sedam godina je seksualno aktivno i sposobno za reprodukciju? Vrlo je vjerovatno da će psi i mačke koji su stari godinu ili 10 godina imati potomke u toj dobi. Ali, koliko je moguće da djeca od sedam godina postanu roditelji, ili da se to isto dogodi nekom čovjeku ili ženi od 70?

Psi u prve dvije godine života brže staraju nego što je to slučaj u kasnijoj dobi. Mada, i taj podatak varira u zavisnosti od rase. Velike rase se smatraju starijima već do svoje pete godine. Srednje pasmine u to životno doba ulaze sa oko sedam godina, tok mali psi postaju "stariji" negdje u uzrastu oko 10 godina.

Iako ni sljedeća jednačina nije najpreciznija, mnogi veterinari su saglasni da može biti od pomoći prilikom računanja starosti psa (svakako preciznija od metode množenja sa sedam):

Pretpostavimo da je jednogodišnji pas jednak osobi od 12 godina. Sa dvije godine, pas je jednak 24 godine starom čovjeku. Zatim dodajite četiri godine za svaku godinu nakon toga - tako će, na primjer, pas od četiri godine imati 32 ljudske.

Budući da ova metoda u obzir uzima stepen zrelosti na početku života psa, te usporavanje procesa starenja u kasnijem životnom dobu psa, Marta Smit, direktorica veterinarske službe u bostonskoj organizaciji za spašavanej životinja smatra da ova formula daje prilično precizne rezultate.

Prosječan životni vijek psa je 12, 13 godina, ali i to varira od pasmine. Za veće pse važi da u prosjeku žive kraće od malih rasa. Za ženke važi da u prosjeku imaju duži životni vijek od mužjaka.

Jednostavna formula za računanje starosti u ljudskim godinama postoji i za mačke.

Pretpostavimo da je jednogodišnja mačka jednaka ljudskom 15-godišnjaku, Mačka od dvije godine ima 24 ljudske godine. Nakon toga se dodaju četiri godine za svaku godinu nakon toga, pa mačka od četiri godine ima 32 ljudske.

Bonus video: