Aukcijska prodaja Gandijevih ličnih predmeta

Indija ne odobrava aukcijsku prodaju u Ladlouu, ocjenjujući da to vrijeđa sjećanje na čovjeka koji je cijelog svog života odbacivao materijalno bogatstvo
2 komentar(a)
mahatma gandi, Foto: Time
mahatma gandi, Foto: Time
Ažurirano: 10.05.2013. 14:52h

Sandale bivšeg indijskog vođe Mahatme Gandije i nekoliko njegovih ličnih predmeta biće na aukcijskoj prodaji 21. maja u Ladlouu, na sjeverozapadu Engleske, saopštila je danas britanska aukcijska kuća Malok.

Na aukciji će biti pisma, slike, fotografije, litografije, audio snmici, lampa, činije, čutura, kao i posteljina i kačket koji su pripadali Gandiju. Na spisku je i bijeli laneni šal koji je indijski vođa nosio.

Na prodaji je i dokument koji je Gandi rukom potpisao i taj dokument je procijenjen između 35.500 i 47.000 eura.

Kožne sandale koje je Gandi nosio i koje su u lošem stanju potiču iz njegove kuće u Džuhua na zapadu Indije gdje je živio od 1917. do 1934. godine, navela je aukcijska kuća i dodala da se one procjenjuju između 11.800 i 17.800 eura.

Priča se da je Gandi, trčeći da uđe u voz koji je krenuo, izgubio jednu sandalu.

Kada je ušao u voz, bacio je kroz prozor i drugu, kako bi neko mogao da ih nađe i nosi.

Indija ulaže napore da Gandijevi predmeti ostanu u njegovoj domovini

Druge kožne sandale, ručni sat s lancem, činija i tanjir koji su pripadali Gandiju prodati su na aukciji u Njujorku 2009. godine za 1,8 miliona dolara. Te predmete je kupio jedan indijski preduzetnik.

Kupac je tada rekao da će te predmete pokloniti Indiji, koja je pokušala da spriječi prodaju.

Indija ne odobrava aukcijsku prodaju Gandijevih predmeta, ocjenjujući da to vrijeđa sjećanje na čovjeka koji je cijelog svog života odbacivao materijalno bogatstvo. Indija ulaže napore da Gandijevi predmeti ostanu u njegovoj domovini.

Vlasti u Nju Delhiju su uspjele prošle godine da za jedan milion dolara dobiju pisma, dokumente i neke Gandijeve fotografije danas prije aukcijske prodaje koja je trebalo da bude održana u aukcijskoj kući Sotbi u Britaniji.

Mahatma Gandi (1869-1948) čije ime Mahatma na sankritu znači "vrhovna duša" izborio se za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije.

Bonus video: