Novi Zeland objavio listu zakonom zabranjenih imena

Najčešće zabranjeno ime je Džastis (pravda) – koje je od 2001. odbijeno čak 62 puta
0 komentar(a)
beba spavanje, Foto: Sciencedaily.com
beba spavanje, Foto: Sciencedaily.com
Ažurirano: 01.05.2013. 15:11h

Novozelandske vlasti objavile su listu zakonom zabranjenih imena koja su roditelji željeli da daju svojoj djeci, a koja su često neobična, pa i uvredljiva.

Na listi 77 čudnih imena našla su se i ona poput Lucifer, Mafia No Fear, Anal, 4Real, V8, Kvin Viktoria. Neki roditelji, naročito oni sa više djece, pojednostavljivali su izbor imena nazivajući dijete Drugi, Treći ili Peti.

Najčešće zabranjeno ime je Džastis (pravda) – koje je od 2001. odbijeno čak 62 puta.

Takođe se zabranjuju imena koja mogu biti dio službenog naziva, kao što su King (kralj), Djuk (vojvoda) ili Prinses (princeza).

Novi zakon zabranjuje korišćenje brojeva u imenu, naljepnice, imena poznatih ličnosti, riječi ili fraza koje izazivaju uvredljive asocijacije.

Takođe, zabranjeno je da se ime dijeli sa kosom crtom.

Sud je 2008. dosudio socijalnu brigu za Talula li se Hula Sa Havaja («Tallulah ples hula-hula") sve dok roditelji nisu pristali da njihovoj ćerki promijene ime.

Jedan par je pokušao da sina nazove 4real ("U prirodi"), a kada je njihov zahtjev odbijen, oni su ga nazvali Supermen.

Prema zvaničnim statističkim podacima iz Ministarstva Novog Zelanda, od imena za dječaka u 2012. najpopularnija su bila imena Džek, Vilijam i Oliver, a među imenima za djevojčice Olivija, Sofija i Emili.

Bonus video: