Prvi sivi sokolovi u Parizu poslije 19. vijeka

Od izlijeganja ptića, mužjak stalno lovi kako bi nahranio svoju novu porodicu, obrušavajući se u vazduhu na nesmotrene golubove
354 pregleda 0 komentar(a)
Sivi soko, Foto: Biolib.cz
Sivi soko, Foto: Biolib.cz
Ažurirano: 01.05.2013. 13:06h

U Parizu su ovih dana na svijet došli prvi sivi sokolovi (Falco peregrinus) još od kraja 19. vijeka, saopštile su s ponosom gradske vlasti.

Kako prenosi AFP, tri ptića sivog sokola izlegla su se krajem aprila u veštačkom gnokezdu na vrhu dimnjaka toplane, na samo nekoliko stotina metara od Ajfelove Kule.

"Ovo je značajan signal: kada se potrudimo, priroda ponovo nađe svoje mjesto u gradu", izjavio je Antoan Kadi iz francuske Lige za zaštitu ptica.

Od izlijeganja ptića, mužjak stalno lovi kako bi nahranio svoju novu porodicu, obrušavajući se u vazduhu na nesmotrene golubove, njegov omiljeni plijen.

Par sokolova je prvi put uočen u Parizu u jesen 2011, ali ženka nije polagala jaja sve dok joj ove godine nije postavljeno veštačko gnijezdo. Ako sve bude išlo po planu, mladi sokolovi će svoj prvi let izvesti u drugoj polovini juna.

Broj ovih ptica je počeo da opada u svim zemljama poslije Drugog svjetskog rata zbog korišćenja organohlornih pesticida, poput DDT-a, u poljoprivredi.

Nakon što je upotreba ovih proizvoda zabranjena, sokolovi su polako počeli da se vraćaju u gradove, gdje im visoke zgrade pružaju okruženje slično planinskom koje je njihovo prirodno stanište.

Ove grabljivice su bile česta pojava u Parizu u 19. vijeku, a omiljeno mjesto za postavljanje gnijezda bile su im kule Bogorodične crkve.

Sivi soko, koji u obrušavanju razvija brzinu do 320 kilometara na sat, najbrža je vrsta među pticama. Nazivaju ga i "gepardom neba". Hrani se pticama, najčešće golubovima, patkama, vrapcima i slicno, a svoj plijen lovi isključivo u vazduhu.

Bonus video: