Najzanimljiviji gradonačelnik na svijetu: Jon Gnar Kenobi

Nakon što je izabran Jon je poručio da neće ući u koaliciju ni sa kim ko nije gledao poznatu HBO seriju "Žica"
8 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 09:53h

Gradonačelnik islandskog Rejkjavika Jon Gnar je zasigurno među najzanimljivijim gradonačelnicima na svijetu.

Ovaj bivši roker i komičar je političku partiju napravio jer je htio da se našali, a ubrzo je pobijedio na lokalnim izborima.

Na nedavne izbore je izašao obučen kao Obi Van Kenobi iz kultnih "Zvjezdanih ratova".

Kao tinejdžer je bio poznat kao Jonsi Pank, a svirao je bas u bendu Nefrensli. Nakon što nije uspio da se upiše na fakultet, radio je u Volvu, a onda i kao taksista u Rejkjaviku.

On i njegova žena Johana se osamdesetih upoznaju sa članovima čuvenog benda Sugarcubes, i počinju da se druže sa Bjork i Ajnarom Ornom, koji će kasnije biti njegov politički saveznik.

Sredinom devedesetih počinje da se bavi glumom, i na Islandu je poznat po ulogama u filmovima "Icelandic Dream" i "A Man like Me".

Stranku je osnovao tek 2009. godine i nazvao je "Best party" (Najbolja partija ili najbolja žurka), a cilj je bio da se izvrnu ruglu klasične političke partije i učine život građana zabavnijim.

Svi su bili šokirani kada je stranka na izborima 2010. osvojila 6 od 15 mjesta u parlamentu Rejkjavika, a Jon postao gradonačelnik.

Platforma stranke je uključivala obećanja kao što su besplatni peškiri na bazenima, polarni medvjed za zoološki vrt u Rejkjaviku, Diznilend, oslobođenje parlamenta (Altinga) od droge do 2020.

Nakon što je izabran Jon je poručio da neće ući u koaliciju ni sa kim ko nije gledao poznatu HBO seriju "Žica".

Gnar je inače poznat po tome što je veliki fan pomenute serije, a kazao je da mu je omiljeni lik Omar.

U prvim danima svoje vlasti, predloženo je da se Rejkjavik preimenuje u Gnarenburg, po "tok šou" emisiji koju je vodio.

Jon je nebrojeno puta zabavljao javnost, pa je tako čestitao praznike noseći masku Dart Vejdera sa kapom Deda Mraza, predlagao ujedinenje sa susjednim gradom Kopavogurom, a onda se na Paradi ponosa pojavio kao "Drag kvin" (izraz za muškarca koji oblači žensku odjeću i imitira žene radi zabave publike".

Ovaj gradonačelnik na Facebooku vodi dnevnik, gdje upisuje svakodnevne aktivnosti na čelu Rejkjavika.

Galerija

Bonus video: