Madonina humanitarna akcija završena skandalom

Neki sada poručuju Madoni da bi joj bilo bolje da je uplatila safari ako želi u Afriku...
89 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 19:45h

Ono što je Madona sa dobrim namjerama započela prije nekoliko godina u Malaviju, završeno je katastrofom. Umjesto izgradnje škola za siročad siromašne afričke zemlje, humanitarna akcija okončana je istragama, suđenjima, pobunama lokalnih seljaka zbog oduzete zemlje, i svađom kraljice popa sa predsjednicom Malavija Džojs Bandom, piše tportal.hr.

“Gospođa očajnički misli da poštovanje treba da zasluži nasilničkim ponašanjem prema državnim zvaničnicima, umjesto da izvodi pristojnu muziku. Ona smatra da cijeli svijet treba da zna da sama gradi škole u Malaviju, iako je svojim novcem doprinijela samo izgradnji učionica, očekujući da se zbog toga prema njoj odnosimo sa najvišim državnim počastima”, to je dio pisma koji je Banda, uputila Madoni, u kojem predsjednica Malavija oštro kritikuje narcisoidni karakter pop-dive i njen dobrotvorni rad. Za razliku od drugih zvijezda koje su pomagale ugroženima u Africi, Madona je, po riječima političarke, od prvog dana tražila da joj se klanjaju.

Prije toga pjevačica je predsjednici uputila rukom našvrljano pismo puno gramatičkih grešaka u kojemu traži sastanak s njom da raščiste stvari, ali Banda (prema Forbsu 71. najmoćnija žena svijeta i prva u Africi) nije imala vremena za pjevačicu. Diva se potom bijesno uputila kući, a to što su joj na aerodromu uskratili VIP tretman, dodatno je naljutilo.

Za razliku od drugih zvijezda koje su pomagale ugroženima u Africi, Madona je, po riječima političarke, od prvog dana tražila da joj se klanjaju

Tako je kulminiralo prepucavanje između pjevačice i predsjednice siromašne afričke države oko Madoninog projekta koji je trebalo da omogući školovanje malavijske siročadi, ali se pretvorio u skandal u kojem je izgubljeno više od 14 miliona dolara, u koji je upetljana i sestra malavijske predsjednice, Anjimile Mtila-Oponjo, navodno odgovorna za 3,8 miliona. Ona je nesuđena upravnica školskog kompleksa koji je trebalo da podigne Madonina neprofitna organizacija Raising Malavi (Podizanje Malavija).

Madona je 2006. zajedno sa čelnikom njujorškog Kabala centra Majklom Bergom osnovala Raising Malavi sa idejom da, po uzoru na Opru Vinfri koja je u Južnoj Africi osnovala Akademiju za djevojke, izgradi instituciju za obrazovanje siročadi. Zajedno sa modnom kućom Gucci organizovala je u saradnji sa UNICEF-om dobrotvornu priredbu kojoj su prisustvovale zvijezde poput Toma Kruza, Rijane, Dženifer Lopez, Gven Stefani, Demi Mur i Gvinet Paltrou. Zvanice su davale bogate donacije, a diva je obećala da će na svaki poklonjeni dolar dati još jedan iz svog džepa. Usput je usvojila i dvoje malavijske djece, što takođe nije prošlo bez skandala.

Ali tokom priprema, novac je iscurio, pa je projekt je napušten. Kabala centar je pod istragom, a lokalni radnici, uključujući sestru predsjenice Bande, optuženi su za trošenje novca na luksuzne automobile, satove i članarine za golf-klubove. Mtila-Oponjo i još neki tužili su Madoninu fondaciju za klevetu, a lokalni seljaci digli bunu zbog oduzete zemlje za gradnju školskog kompleksa.

Madonna je zatim promijenila koncepciju, pa je u saradnji sa međunarodnom neprofitnom organizacijom “buildOn”, uspjela da sačuva novac za gradnju 10 osnovnih škola za 5.000 mališana, ali je, prema tvrdnji malavijskih vlasti, nastavila sa prevrtljivim ponašanjem, dok im nije prekipjelo, naročito Bandi.

Bivši predsjednik Bingu Mutarika očigledno je imao više strpljenja sa pop-divom od Bande, koja ga je naslijedila prošlog aprila nakon njegove iznenadne smrti. Možda i u želji da zaštitit sestru ona više imala živaca za ćudljivu pjevačicu dobrih namjera, a pjevačica za traljavu administraciju Malavija.

Neki sada poručuju Madoni da bi joj bilo bolje da je uplatila safari ako želi u Afriku, drugi smatraju da autokratska predsjednica koristi položaj da zaštiti sestru, ali ovaj slučaj pokreće ozbiljne rasprave o budućnosti humanitarne pomoći koju oblikuju zapadne zvijezde, ne samo u Malaviju, nego na cijelom Crnom kontinentu.

Galerija

Bonus video: