Mostarac otvara sebi muzej: Biće to najmanji muzej na svijetu

Safet već 35 godina stražari pored Starog mosta u svojoj maloj radnji čija autentičnost i originalnost plijeni pažnju turista
68 pregleda 2 komentar(a)
Safet Begović, Foto: Cin.ba
Safet Begović, Foto: Cin.ba
Ažurirano: 25.04.2013. 18:27h

Safet Begović ima 72 godine i Mostarac je koji je fotografisan najviše puta. O njemu su pisali i domaći i svjetski mediji, a većina turista koja posjeti grad na Neretvi fotografiše se sa Safetom u njegovoj živopisnoj radnji.

Svoje bogato životno iskustvo Safet je odlučio je da ovjekovječi na sasvim neuobičajen način - otvoriće muzej samom sebi.

"Meni ne treba novac. Ne čeznem za novcem. Ne interesuej me. Tek, eto, da se ima za skroman život. Imam svoj način života i svoje stavove. Radim ono što sam želio još kao dijete – da budem pored Starog mosta i u Starom Gradu", kaže legenda mostarskog turizma u razgovoru za agenciju Anadolija.

Safet već 35 godina stražari pored Starog mosta u svojoj maloj radnji čija autentičnost i originalnost plijeni pažnju turista. Njegova radnja obiluje starinama i nimalo se ne razlikuje od one koju je vodio prije rata.

"Moram vam priznati da je bolje išlo prije rata. Iako je svjetski turizam kakav danas poznajemo bio tada tek u povojima, Mostaru je zaista dobro išlo. Nisu me obilazili tadašnji političari iz Saveza komunista kao što me poslije rata obilaze ovi svjetski, oni nisu imali taj odnos s narodom. Došli bi u grad i sastajali se na nekim sastancima, u zgradama, daleko od naroda, nisu baš šetali gradom i družili se s ljudima", priča Begović koji je jedan od samo trojice Mostaraca s diplomom za rad u bakru.

"Pripremam knjigu, dokumentarni film i svjetsku izložbu kako bih zaokružio godine koje sam ovdje proveo. Ovu radnju ću pretvoriti u moj muzej, "Muzej Safeta Begovića" koji će biti najmanji muzej na svijetu i u tome namjeravam da oborim rekord"

"Kao mlad, radio sam kao učitelj u Konjicu, ali nisam mogao bez Starog mosta, prvom prilikom sam ostavio taj sigurni posao i otvorio radnju u Starom Gradu. Kasnije sam upoznao jednu Njemicu. Bila je toliko lijepa da sam joj prišao i rekao da je najljepša turistkinja koja je ikad došla u Mostar. Studirala je na Kembridžu u Velikoj Britaniji i sa grupom britanskih studenata došla u Mostar. Kad sam joj prišao i to joj rekao, znao sam da sam je osvojio. Uskoro sam je oženio. Bila je 16 godina mlađa od mene, ali je bila oduševljena Mostarom i Starim Gradom. Obukao sam je u narodnu nošnju i radila je sa mnom. Bila je zaista divna i bio sam zaljubljen u nju", prisjeća se ovaj Mostarac i dodaje da je suprugu uoči samog početka rata u BiH poslao u Njemačku.

Skoro polovinu vijeka uz Stari most želi da ovjekovječi.

"Pripremam knjigu, dokumentarni film i svjetsku izložbu kako bih zaokružio godine koje sam ovdje proveo. Ovu radnju ću pretvoriti u moj muzej, "Muzej Safeta Begovića" koji će biti najmanji muzej na svijetu i u tome namjeravam da oborim rekord", zaključio je Safet.

Bonus video: