Najstariji čovjek na svijetu proslavio 116. rođendan

Na Kimurinom rođendanu bili su članovi njegove porodice, posjetio ga je gradonačelnik grada Kjotango
0 komentar(a)
Džiroemon Kimura, Foto: Beta/AP
Džiroemon Kimura, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.04.2013. 12:32h

Najstariji čovjek na svijetu, Japanac Džiroemon Kimura, proslavio je danas 116. rodjendan, a pošto je on samo jedan od skoro stotinu stanovnika svog grada koji su doživjeli tako pozne godine, lokalne vlasti su inicirale istraživanje kako bi se otkrila tajna njihove dugovječnosti.

Na Kimurinom rođendanu bili su članovi njegove porodice, posjetio ga je gradonačelnik grada Kjotango, a čestitke mu je uputio i premijer Japana Šinzo Abe.

"Doprinijeli ste ponosu i povjerenju prema japanskom narodu", naveo je u svojoj čestitki Šinzo Abe.

Kimura se danas iz bolnice vratio kući, gde živi sa ženom i jednim unukom. Inače ima sedmoro djece, 14 unuka i 25 praunuka, koji imaju ukupno 14 dhece. Kimura je rođen 19. aprila 1897. godine, 40 godina je radio u pošti, a pošto je otišao u penziju, počeo je da se bavi zemljoradnjom, kojoj je bio posvećen do svoje 90. godine.

Mnogi se pitaju koja je tajna vitalnosti najstarijeg čovjeka na svijetu, a delimičan odgovor dobiju kada saznaju da Kimura nikada nije pušio, da umjereno jede, kao i da povremeno pije alkoholna pića, ali da nikad ne pretjeruje.

Njegova deviza je "lagana hrana za dugovječnost", kaže jedan lokalni zvaničnik, koji podsjeća da je Kimura samo jedan od stotina stanovnika Kjotanga koji su doživjeli tako pozne godine.

Zbog toga je opsstina Kjotanga pokrenula istraživanje o načinu ishrane svojih stanovnika, kako bi se otkrila tajna njihove dugovječnosti.

"Zanima nas šta jedu, i u kojim količinama. Želimo da znamo i koliko soli unose u organizam", rekao je jedan lokalni zvaničnik.

On je naveo da u regionu Kjotanga ima 2,5 puta više stogodišnjaka nego u oblizznjim gradovima, kao i da će po završetku istraživanja biti objavljena knjiga recepata za zdravu ishranu.

"Želimo da stanovnici saznaju tajnu dugovječnosti, ali i da privučemo turiste u ovaj grad, u kojem se tako dugo živi", rekao je jedan zvaničnik. Najstarija žena na svijetu, Misao Okava je takođe iz Japana, a 115. rođendan je proslavila 5. marta.

Bonus video: