Prvi istopolni brak u Poljskoj sklopljen još prije 85 godina

Janjina Bomblevičovna, prerušena u Juzefa Voronjiča, nakon rata je sa lažnim identitetom počela da se ženi djevojkama, a za poništavanje braka zahtijeva znatne sume novca
87 pregleda 0 komentar(a)
LBGT, vjenčanje, Foto: Shutterstock.com
LBGT, vjenčanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.04.2013. 18:55h

Prvi istopolni brak sklopljen je u Poljskoj i to u crkvi još prije 85 godina, iako se radilo o prevari, ženi koja je prerušena u muškarca skalapala brakove sa djevojkama a zatim ih ucjenjivala i tražila novac da se brak poništi.

U jeku žestokih rasprava u parlamentu i poljskoj javnosti oko istopolnih brakova televizija Bjelsat podsjetila je sada na tu slavnu aferu iz 1927. godine o kojoj je izvijestio tada i američki "New York Times".

Izvjesna Janjina Bomblevičovna prerušena u muškarca, vojnika Juzefa Voronjiča, ratovala je u poljsko-ruskom ratu 1920. godine a nakon rata sa lažnim identitetom vojnika Legija Pilsudskog počela je da zavodi djevojke, ženi se njima a za poništavanje braka zahtijeva znatne sume novca.

Zarada je bila laka i brza pošto su prevarene nevjeste i njihove porodice bile spremne da plate, kako se ne bi saznalo da je brak sklopljen između dvije žene a same prevarene su zbog sramote da ih okolina ne žigoše garantovale da prevara neće izaći na vidjelo.

Dokazano je da je, kao Juzef Voronjič, Bomblečivna sklopila brak u Vilnijusu koji je zatim poništen, a potom otputovala u Grodno na teritoriji današnje Bjelorusije, tamo zavela novu žrtvu i dovela je do oltara.

U ruke policije dopala je u Grodnu, pošto je u trenutku kada se sveštenik spremao da potvrdi da je brak sklopljen u crkvu upala jedna od prevarenih žena i upozorila sveštenika da sklapa brak između dvije žene.

Bonus video: