Zombijana oživljava tvitove: Ne crtam po želji širokih narodnih masa

"...znajući ljude, biće u stanju da ti naređuju u projektu koji radiš dobrovoljno i u većini slučajeva besplatno"
87 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 11:09h

Tviterašima "Zombijana crta Twitter" nije potrebno dodatno objašnjavati, ali za one koji društvene mreže ne koriste često treba naglasiti da je u pitanju djevojka koja interesantne tvitove pretvara u pravu umjetnost, a od toga uspijeva i da zaradi.

Andrijana Vešović je apsolvent na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici, a odluku da slobodno vrijeme posveti ilustrovanju duhovitih izjava brojnih korisnika Tvitera nije donijela lako.

“Prije godinu dana Tviter je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku promovisao umjetnike koji ilustruju tvitove. Tada sam, kao korisnik tvitera, bila veoma oduševljena i željela sam da i nama neko ilustruje tvitove, ali da to nikako ne budem ja, jer sam već tada bila svjesna velike obaveze”, prisjeća se ona.

Vešović, sada mnogima poznata kao Zombijana ističe da je na kraju prelomila u odluci, pa od 18. oktobra prošle godine “oživljava” tvitove.

Njena djela, osim na društvenim mrežama, mogu se naći i na najčudnijim mjestima u glavnom gradu Crne Gore, od izloga elitnih butika do vrata Duhovnog centra, a ona objašnjava:

“Prije svega, u pitanju je eksperiment ’Van Dam Lizam (lijepljenje stikera po gradu) protiv vandalizma’, pa onda gerila marketing. Nakon nedjelju dana od 40 stikera, ostalo je svega pet netaknutih. Dakle, vandalizam je pobijedio. Ovim se pomalo dokazuje da sugrađani nisu naročito raspoloženi za ovakav vid umjetnosti”.

Ona dodaje da nije očekivala da opstanu i ističe da su prvo stradali posteri zalijepljeni na neuglednim mjestima.

“Od fanova ne tražim da ih lijepe, jer štampanje toga je ponovo investicija i niko nije obavezan, ali su se mnogi javili za moju dozvolu da to urade u svojim gradovima. Moj predlog je da skidaju stikere toplom vodom i ne uništavaju ključeve od džipova, mada sam sigurna da su se i ti ljudi osmijehnuli kada su pročitali šta piše”, kroz šalu kaže Vešović. Ona je uspjela da uz pomoć ovog projekta i zaradi, jer kod nje za 13 eura možete poručiti majicu sa omiljenom ilustracijom.

“Nije prošlo mnogo vremena od kako je projekat počeo, a već je neko pitao kada će biti dostupne majice. Poslije dužeg traženja, konačno sam našla štamparije koje bi pristale na saradnju, prvo u Srbiji, jer se desilo da je tamo potražnja veća. Od skoro, majice se regularno prodaju i u Crnoj Gori”, priča ilustratorika tvitova.

“Kroz cijenu sam se trudila da ne zakinem sebe kao autora, ni štampariju, ni kupca i došlo se do te cijene. Dešava se da je ljudima cijena visoka, ali Zombijana ne bi srca kamenog pa organizova i nagradnu igru, tako da biće toga još u budućnosti (akcija ili poklona), mada nisam ni ja bogati umjetnik, tako da samo polako”, obećava ona.

Zombijana ističe da, ipak, ima više zainteresovanih u Srbiji, a da su porudžbine uglavnom različite.

“Većina ilustracija koje su aplicirane na majicama su različite i ne bih rekla da ima jedna najpopularnija, ali ima ih par koje su naručivane više puta”, ispričala je Vešović, koja se od početka projekta bori sa jednim problemom. U pitanju su tviteraši koji bi da Zombijana ilustruje baš njihov tvit, što je trenutno neka vrsta priznanja za originalne misli.

“Prije nego sam objavila prvu ilustraciju, napisala sam da ne crtam po želji širokih narodnih masa, jer znajući ljude, biće u stanju da ti naređuju u projektu koji radiš dobrovoljno i u većini slučajeva besplatno. Ima dovoljno drskih koji pošalju samo link i nadaju se da će doći na red, međutim ima onih koji žele da smisle originalan poklon (majicu ili ilustraciju), pa mi se lijepo obrate i zamole me i uvijek se potrudim da uz neki dogovor izađem u susret”, priča ona.

"Tvit biram po tome da li mogu uopšte da ga zamislim kao ilustraciju i prenesem na papir. Kada izaberem, a to traje najduže jer tvitova je million, sljedeći korak je skiciranje i ilustrovanje na papiru, što je ujedno i moj omiljeni dio"

“Tvit biram po tome da li mogu uopšte da ga zamislim kao ilustraciju i prenesem na papir. Kada izaberem, a to traje najduže jer tvitova je million, sljedeći korak je skiciranje i ilustrovanje na papiru, što je ujedno i moj omiljeni dio”, otkriva Vešović.

Ona dodaje da nakon toga slijedi kompjuterska obrada, a zatim i objavljivanje na internetu.

“Svaka pozitivna reakcija, pogotovo od autora tvita, koja stigne do mene je ujedno i moja motivacija da sjutra ponovo nekog ilustrujem”, objašnjava Zombijana, koja svakog dana jedan tvit pretvori u ilustraciju.

“Svaki tvit koji sam do sada ilustrovala, ilustrovala sam sa razlogom i sve ih volim, ali nekako uvijek su mi draži oni koji su bili izazov za mene, u smislu da ih je bilo nemoguće nacrtati. Mada ne bih odvajala ilustraciju koju volim više ili manje jer sam se za sve identično potrudila. Sve su te ilustracije moja djeca”, zaključuje ona.

Bonus video: