Danas je 40 godina od prvog poziva mobilnim telefonom

Prvi modeli mobilnog telefona 1983. koštali su 3.500 dolara, a uređaj koji je on koristio za prvi poziv težio je oko kilogram
58 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 14:35h

Na današnji dan prije 40 godina uspostavljen je prvi poziv mobilnim telefonom, a ovaj uređaj, koji je nekad koštao 3.500 dolara, sad ima više od šest milijardi pretplatnika.

Inženjer u kompaniji Motorola, Martin Kuper, 3. aprila 1973. godine je pozvao svog kolegu iz rivalske kompanije za telekomunikacije, Bell Labs, i saopštio mu da govori sa "'pravog' mobilnog telefona".

Martin Kuper (85), poznat kao "otac" mobilnog telefona izjavio je u ranijem intervjuu za BBC da je vjerovao da zbog visoke cijene uređaja mobilni telefoni neće postati proizvod masovne potrošnje, ali je pretpostavio da će se "smanjiti".

Prvi modeli mobilnog telefona 1983. godine koštali su 3.500 dolara, a uređaj koji je on koristio za prvi poziv težio je oko kilogram.

Želja Martina Kupera bila je da napravi "nešto što bi predstavljalo pojedinca tako da broj može da se dodijeli ne mjestu, ne kancelariji, ne kući, nego osobi"

"Predvidjeli smo da će jednog dana telefon biti toliko mali da će moći da se okači na uvo, ili čak ubaci ispod kože", kazao je Kuper.

Njegova želja je bila da napravi "nešto što bi predstavljalo pojedinca tako da broj može da se dodijeli ne mjestu, ne kancelariji, ne kući, nego osobi".

"Beskrajno me čini srećnim što sam imao mali uticaj na živote ljudi, jer ovi telefoni zaista čine njihov život boljim.

Oni unaprjeđuju produktivnost, čine da se ljudi osjećaju komforno, sigurno", kazao je Kuper.

Prema izvještaju Međunarodne unije za telekomunikacije, 2012. godine bilo je šest milijardi pretplatnika na mobilne telefone širom svijeta, koji je tada imao sedam milijardi stanovnika.

Bivši predsjednik Instituta za inženjerstvo i tehnologiju Majk Šort kaže da je za 40 godina vrlo brzo pređen put od mobilnih telefona kao poslovnog sredstva preko pristupa internetu do toga da je sve povezano.

"U budućnosti ćemo vidjeti mnogo širi opseg uređaja, od kojih će mnogi moći da se prenose.

Radićemo potpunije sa svim čulima", rekao je Šort i dodao da je već počelo da se radi na tome da se pogledom kontroliše promjena sadržaja na mobilnim telefonima.

Galerija

Bonus video: