Note Crne Gore na razglednici iz Italije

Preko interneta se nude razni antikviteti iz naše zemlje
112 pregleda 0 komentar(a)
Razglednica iz Italije, Note, Foto: E-Bay
Razglednica iz Italije, Note, Foto: E-Bay
Ažurirano: 01.04.2013. 15:56h

Na poznatom sajtu za prodaju na internetu E-Bay (ebay.it) može se kupitii italijanska razglednica iz 1901. godina sa ispisanim notama crnogorske himne.

Razglednica, za koju se pretpostavlja da je napravljena u znaku počasti prema Crnoj Gori i kraljici Jeleni Savojskoj, košta deset eura, a zainteresovani kupci moraju platiti i poštarinu od jedan euro i 90 centi. Jelena Savojska je 1896. godine stigla u Rim i udala se za italijanskog princa Viktora Emanuela.

Na ovom portalu se mogu kupiti i stare razglednice Castelnuova (Herceg-Novog) koje datiraju iz 1898. godine, a čitalac koji je ovim povodom pisao “Vijestima”, kupio je razglednicu bokeljskog grada iz 1979.

“Poslata je iz Crne Gore u Njemačku, a u tekstu se izvjesni Zigi žali Dagmar u Erfurtu da je Herceg Novi teško oštećen u zemljotresu. Na slici razglednice je hotel Boka koju nakon zemljotresa navodno nije bilo moguće renovirati, pa je srušen. To je ostavilo ožiljak u dušama svih onih Novljana koji su proveli divna vremena u njemu”, piše u mejlu čitalac “Vijesti”.

Pored razglednica na E-Bayu se mogu kupiti brojne stvari koji su vezane za Crnu Goru: fudbalski dresovi, čepovi nikšićkog piva, iskorištene karte za fudbalske utakmice reprezentacije…

Ljubitelji crnogorske tradicije na ovom sajtu mogu pronaći veliki broj fotografija kralja Nikole, poštanske markice i stari novac, a oni sa dubljim džepom mogu kupiti portret princeze Jelene, koji košta 2.300 dolara, koji prodaje kolekcionar iz Bugarske.

Na E-Bayu stranci prodaju i crnogorski stari trokrilni ormar od hrastovine i orahovine, čija cijena dostiže 1550 dolara, kovanicu od 20 iz perpera iz 1910. godine, čija je cijena 1.800 dolara i koja se trenutno nalazi u Haifi u Izraelu. Pet perpera se mogu dobiti za 774 dolara.

Bonus video: