Aprili-li-li: Da li ste "pali" na našu prvoaprilsku šalu?

Bilo je i onih koji su se "upecali", ali su ubrzo ili uklonili tekst, ili ga ukrasili "smajlijem"
25 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 13:41h

Globalna korporacija “Coca Cola Company” (CCC) nije naravno zainteresovana da otkupi pravo na korišćenje brenda "Crna Gora" i na taj način koristi našu zemlju kao dio svoje reklamne strategije u Evropi, već se radi o prvoaprilskoj šali "Vijesti".

Mnogi čitaoci su odmah shvatili da se radi o šali, vjerovatno jer je bilo i očekivano da se kao i prethodne dvije godine našalimo.

Ali bilo je i onih koji su se "upecali", ali su ubrzo ili uklonili tekst, ili ga ukrasili "smajlijem".

Čak se i portparol jedne strane ambasade zanimao na privatnoj osnovi da li se radi o šali ili ozbiljnoj priči.

Dvoje ljudi iz Vlade Crne Gore se zanimalo za tu informaciju, a čak je i jedan novinar "Vijesti" prokomentarisao da "to ne bi bilo loše."

Međutim, nije zanemarljiv broj onih koji su povjerovali da se radi o istinitoj informaciji, što na neki način odslikava stanje u našem društvu, ali i u svijetu.

Šalićemo se i sljedeće godine (možda).

Šalili se i Jutjub, Gardijan, BBC...

Britanski list Gardijan objavio je da lansira specijalne naočare povezane s internetom koje će korisniku davati pristup liberalnim stavovima lista, a zacrnjivati šovinistička i diskriminatorska mišljenja.

“Nosite Gardijan naočare jer je život suviše kratak da mislite svojom glavom”, piše u naslovu članka o novom proizvodu koji je najavljen kao “prekretnica u razvoju savremenih medija”.

List navodi da, na primer, samo pogledom na ulaz u restoran ili bioskop korisnik dobija Gardijanove kritike hrane ili filmova, a pogledom na brošuru neke putničke agencije upozorenje o zemljama s problematičnim ljudskim pravima.

U naočare je uključena tehnologija za detektovanje diskriminatorskih stavova, tako da će članci novinara koji ne dijele mišljenje Gardijana automatski biti zacrnjeni, samo na pogled korisnika.

Razvija se, kako piše list, i aplikacija koja će klijentu omogućiti da na ulici samo naglas uzvikne svoje protivljenje ili kritiku nečega i u roku od 30 sekundi, preko sistema za prepoznavanje glasova njegovo mišljenje, biće uvrsćeno u određenu veb stranicu.

Gardijan nije jedini koji se potrudio da napravi članak povodom prvog aprila, a britanski mediji utrkuju se da uoče gdje je aprilska šala.

Tako je list San napisao da su Roling stounsi proveli hladni uskršnji vikend na kampovanju gdje su se pripremali za nastup u Glastonberiju.

BBC radio 4 danas je objavio da će kompanija Nordern relvejs umjesto brojeva vozova imati barkodove koji će moći da se snime i aplouduju preko interneta na pametne telefone. Barkodovi na vozu su posebno izduženi tako da daju vremena korisnicima da ih slikaju kad prolazi voz, navodi BBC.

Jutjub je objavio da će se zatvoriti poslije osam godina i da od ponoći više neće primati video simke, kao i da počinje izbor za najbolji video ikad nakačen na njegov sajt.

Društvena mreža Tviter objavio je da će od sada naplaćivati korišćenje samoglasnika. Cilj je, kako navodi Tviter, da “ohrabri efikasniji i kondenzovaniji oblik komunikacije”.

Osnivač Virdžin grupe Ričard Branson je na svom blogu objavio da će njegova aviokompanija lansirati prvi avion sa staklenim dnom.

Gugl je objavio da pretvara svoj servis Google Maps u mapu za traganje za gusarskim blagom, kao i da lansira novi servis Google Nose, koji će omogućiti pretrazivanje nosom.

“Samo približite nos što bliže ekranu i pritisnite 'enter'”, upućuje Gugl.

Bonus video: