Osamdesetogodišnji Japanac kreće na Mont Everest

Osamdesetogodišnji japanski planinar, kreće u pohod na Mont Everest u želji da po treći put osvoji najviši vrh na svijetu i postane najstarija osoba koja je izvela ovaj poduhvat
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 09:57h

Juiširo Miura, iskusni alpinista, na vrh Mont Everesta popeo se već dva puta, 2003. i 2008. Miura se u osamdesetoj godini s još devet osoba sprema da se na najviši vrh na svijetu popne standardnom jugoistočnom stranom, kojom su se prvi na vrh uspeli Edmund Hilari i Tenzing Norgej 1953.

"Ovaj rekord za mene nije važan. Važno je popeti se na vrh", rekao je sjedokosi Miura u Katmanduu, pripremajući se za uspon.

Rekord najstarije osobe koja se popela na vrh Mont Everesta drži Bahadur Šerčan koji je taj uspjeh postigao 2008. u svojoj 76. godini.

Osim što je već već debelo zašao u treće doba, Japanac je imao i četiri teške operacije na srcu pa će s njim na vrh krenuti i njegov kardiolog. Grupa planinara se nada da će se na Krov svijeta popeti u maju.

Zanimljivo je da je i Miurin otac, Keizo, skijao niz padine Mont Blana u poodmakloj životnoj dobi, kada je imao 99.

"Ako nešto snažno želite, morate imati odvažnosti i snage, jedino tako ćete dosegnuti svoj san", rekao je Miura, dodavši kako već ima "novi san", a taj je da se, "ukoliko ga zdravlje posluži" uspne na Čo Oju, jedan od šest najviših planina u Himalajama (8201 m) i da se odande spusti na skijama.

"To će možda biti kad navršim 85, naravno ako poživim i ako me zdravlje posluži", rekao je vitalni starac.

Galerija

Bonus video: