Oglas za posao: Potrebna "blaže retardirana osoba"

Kad su novinari novosadskog radija pozvali broj telefona iz oglasa s pitanjem da li su svjesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor "jeste li vi normalni"
287 pregleda 7 komentar(a)
oglas za posao, Foto: Pressonline.rs
oglas za posao, Foto: Pressonline.rs
Ažurirano: 19.03.2013. 16:00h

U jednom novosadskom oglasniku objavljen je oglas u kojem se traži "blaže retardirana osoba" za posao pekara.

Oglas u Građanskom oglasniku je postavilo udruženje "Spas i nada" iz Veternika koje se predstavlja kao "udruženje invalida i dijabetičara".

Mima Ružičić iz centra "Živjeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, smatra da je ovakav oglas neprimjeren iz više razloga.

Prema njenim riječima, članovi udruženja "Spas i nada" nisu svjesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vrijedan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

Kad su novinari novosadskog Radija 021 pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svjesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor "jeste li vi normalni".

"Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi.

Objasnite mi, molim vas, pa ću vas poslušati", zapitao je Branislav Knežević iz udruženja "Spas i nada" i dodao da je ramišljao o drugačijoj jezičkoj konstrukciji oglasa ali su mu u Centru za socijalnu zaštitu rekli da postavi ovakav oglas.

U Građanskom oglasniku su kazali da oni besplatno daju prostor tom udruženju, uz potpunu slobodu da sami odluče o tekstu koji će objaviti.

Bonus video: