Robin Hud se borio protiv Francuza i nije pljačkao bogate

MekGlin vjeruje da je Robin Hud zapravo bio Vilijam od Kenšama, čovjek koji je predvodio gerilu u borbi protiv Francuza
271 pregleda 4 komentar(a)
Robin Hud, Foto: Davidicke.com
Robin Hud, Foto: Davidicke.com
Ažurirano: 10.03.2013. 21:02h

Robin Hud nije bio heroj koji je pljačkao bogate i hranio siromašne, već borac za slobodu koji je zaustavljao Francuze u Kentu, smatra istoričar Šon MekGlin.

MekGlin vjeruje da je Robin Hud zapravo bio Vilijam od Kenšama, čovjek koji je predvodio gerilu u borbi protiv Francuza 1216. goidne koristeći uglavnom strijelce.

"Teško je naći drugog kandidata za priču o Robinu Hudu iz tog doba, koji je i heroj i odmetnik" napiso je MekGlin u časopisu "History Today". "U Vilijamu imamo oboje, borca koji lojalno štiti krunu, a sa druge strane Luj je u njemu vidio odmetnika koji mu je prkosio" smatra istoričar.

On smatra da su drugi kandidati koji su povezivani sa legendom o Robinu Hudu, kao što je Rodžer Godberg, živjeli u pogrešno vrijeme, i bili su lopovi i pljačkaši, kao i da nisu imali crtu heroja. Istoričar vjeruje i da je moguće da je Vilijam posjećivao Šervud u kojem je tada bila stacionirana engleska vojska.

MekGlin ipak prihvata mogućnost da je Vilijam od Kenšama bio samo inspiracija za stvaranje legende. "Najvjerovatnija istina iza ove priče je da su ljudi koji su je prenosili u nju ubacivali različite likove iz različitih priča i tako stvorili prepoznatljivog odmetnika iz šume" napisao je profesor.

Bonus video: