Crnogorci učestvuju u žalosti za Čavesom

Od venecuelanskog predsjednika Uga Čaveza čituljom se oprostilo osoblje lokala Del Boy, dvoje Nikšićana i četvoro Podgoričana
107 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 19:21h

"Tvoj put je naša svjetlost, zauvijek naš komandante", ovim riječima su se od venecuelanskog predsjednika Uga Čaveza, koji je preminuo prije dva dana, u čitulji oprostili Podgoričani Miško, Đoko, Duško i Vlado. I izgleda da nisu samo oni u Crnoj Gori bili sljedbenici prkosnog, kritikovanog ljevičarskog vođe, koji je izgubio borbu sa kancerom otkrivenim sredinom 2011. Dok svijet obilaze fotografije uplakanih Venecuelanaca, tuguju i Nikšićani - osoblje kafea Del Boy, te Luka Vučinić i Dragomir Vojinović.

"Bio je pošten čovjek koji se borio protiv globalizacije i imperijalizma, koji je branio siromašne građane od bogatih. Povratio je naftu u vlasništvo države i od novca koji je dobijen od njene eksploatacije pokušavao je da ostvari socijalnu pravdu. Kao takav zaslužuje naše poštovanje", kazao je Vučinić, inače član Liberalne partije Nikšić i odbornik na listi Koalicije „Za evropski Nikšić Milo Đukanović“.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

Vučinić smatra da na primjeru čovjeka koji je bio idealista velikih ambicija, koji je pokrenuo socijalne programe za siromašne, uključujući iskorjenjivanje nepismenosti i izgradnju zdravstvenih centara u kojima rade uglavnom kubanski ljekari, svi treba da se učimo.

"Posebna pažnja treba da se posveti socijalnim slučajevima. Mi nijesmo bogata zemlja, i nikada to nijesmo ni bili, ali moramo da uradimo sve što je u našoj moći da mnogo više pažnje posvetimo socijalnim slučajevima. Zato je bitno da učimo na primjeru drugih zemalja koje se trude da ostvare socijalnu pravdu. Neke od njih imaju mnogo manje nego mi a opet više pažnje posvećuju socijalnim slučajevima", smatra mladi političar.

Čitulja u današnjim "Vijestima"

Upravo briga o socijalnim slučajevima, kako je kazao, jeste razlog što su na predstojeće lokalne izbore u gradu pod Trebjesom odlučili da idu zajedno sa DPS-om i SDP-om.

"Smatramo da se mnogo više računa u ovoj državi mora povesti baš o siromašnima i sramota je kada čitamo u novinama da neko dijete nadniči kako bi prehranilo porodicu. Takve stvari zabole svakog normalnog i poštenog čovjeka i to je ono što se mora mijenjati", poručio je Vučinić.

U njegovoj i Draganovoj čitulji stoji da „niko ne sumnja da Čavez i sada, na nekom boljem mjestu, bije bitke protiv imperijalizma i neoliberalne globalizacije i da nastavlja da se bori za ostvarivanje socijalne pravde“.

„Zbogom, hrabri čovječe“, poručili su njih dvojica.

“Tajna slobode počiva u hrabrosti” – napisali su Podgoričani sa početka teksta. Oni nijesu željeli da za novine pričaju o tome zašto su osjetili potrebu da se na ovakav način oproste od vladara Venecuele, ali su rekli da imaju “svoje razloge”.

"Težak je ovo dan za sve nas koji smo voljeli tvoj vedar lik. Odlaze svi što valjaju", poručili su iz lokala “Del Boy”

Čituljom i velikim riječima su se od Čaveza oprostili i zaposleni u nikšićkom pabu “Del Boy”, sada već poznatom po odavanju počasti preminulim svjetskim liderima. Nakon što su na sličan način propratili smrt pukovnika Moamera Gadafija, libijskog vođe i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Ila, osoblje “Del Boya” ispratilo je i Čaveza.

"Težak je ovo dan za sve nas koji smo voljeli tvoj vedar lik. Odlaze svi što valjaju", poručili su iz lokala “Del Boy”. Pokretač ove inicijative Marko Krivokapić, juče se nije javljao na pozive Vijesti, jer se, po riječima kolege, odmarao nakon rada u prvoj smjeni.

Čavez je bio na vlasti 14 godina. Za to vrijeme napravio je mnoge reforme - nacionalizovao je zemlju, banke i najjače privatne kompanije, odbijao je da izda dozvole za rad medijima koji su ga najžešće kritikovali. Zahvaljujući prodaji nafte siromašnim centralnoameričkim i karipskim državama po povoljnim cijenama, stekao je prijatelje i uticaj u regionu, a zbog antiameričke retorike bio je često kritikovan.

Ožalošćen i Šon Pen

Povodom smrti Čaveza oglasilo se nekoliko javnih ličnosti.

“Danas je narod Sjedinjenih Američkih Država izgubio prijatelja kog nije znao da ima, a siroti narod širom svijeta izgubio je šampiona. Izgubio sam prijatelja kog sam imao čast da poznajem. Moje misli su sa porodicom predsjednika Čaveza i narodom Venecuele. Venecuela i njena revolucija biće nastavljena pod dokazanim vođstvom potpredsjednika Madura”, rekao je za “The Hollywood Reporter” glumac Šon Pen, koji je Čaveza podržavao tokom cijele vladavine. Žaljenje je iskazao i holivudski režiser Oliver Stoun, koji je, takođe, bio blizak sa Čavezom.

“Žalim velikog heroja. Ugo Čavez će živjeti vječno u istoriji. Prijatelju, počivaj u miru koji si zaslužio”, rekao je Stoun. Kontroverzni reditelj Majkl Mur, koji se u Venecueli susreo sa Čavezom, prisjetio se tog vremena. “Razgovarali smo duže od sat vremena. Rekao je da je srećan što je konačno upoznao nekoga ko Buša mrzi više od njega samog”, napisao je Mur na Twitteru. Žaljenje je izrazila i muzičarka Kortni Lav, udovica frontmena “Nirvane” Kurta Kobejna, koja je rekla da ju je Čavez pozvao da posjeti Venecuelu.

Galerija

Bonus video: