Gluposti koje smo poslali u svemir...

U kosmosu su zastava Turkmenistana, loptice za golf, skulptura...
78 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 09:19h

Ljudi su tokom prošlog vijeka slali sonde širom solarnog sistema, i dalje. Naučili smo puno o drugim planetama i zvijezdama, ali je dobar dio vremena otišao i na izmotavanje.

Pored svih nevjerovatnih stvari koje smo poslali u kosmos, pogledajte neke od najinteresantnijih.

Zlatna ploča (1977) - U pitanju su bili fonografske ploče na Vojadžer 1 i 2 misijama. Ploče su sadržale 116 analognih slika, prirodne zvukove Zemlje, pozdrave na 55 jezika i odštampanu poruku Džimija Kartera i sekretara UN Kurta Valdhajma.

„Pali austronaut“ Pola Van Hojdonka (1971) - Članovi misije Apolo 15 ostavili su aluminijumsku skulpturu visoku osam centimetara na Mjesecu u znak sjećanja na sve poginule astronaute i kosmonaute. Plaketa na skulpturi sadrži imena 14 osoba – osam Amerikanaca i osam Sovjeta koji su preminuli na svojim misijama.

Porodična fotografija na Mjesecu (1972) - Čarl Djuk bio je pilot lunarnog modula na Apolo 16 misiji, a ujedno je bio i njen najmlađi član i osoba koja je koračala Mjesecom. Prije nego što je napustio površinu Mjeseca, on je ostavio fotografiju svoje porodice.

Markice (1971) - Članovi misije Apolo 15 sa sobom su ponijeli 385 razglednica koje su po povratku prodali. Neke su bile sa potpisima članova, a neke ne.

Golf na Mjesecu (1971) - Alan Šepard udario je dvije loptice za golf prije neko što je misija Apolo 14 uzletjela sa Mjeseca.

Knjiga o duši i zastava Turkmenistana (2001) - Knjiga o duši, duhovni vodič koji je napisao Saparmurat Nijazov, bivši predsjednik Turkmenistana, kao i zastava ove države poslati su u svemir uz pomoć dva japanska satelita. Kapsule sa ovim predmetima biće vraćene na Zemlju 2151.

Lego figurica sa zastavom Kanade (2013) - Dva tinejdžera iz Kanade poslala su Legonauta u svemir uz pomoć helijumskog balona koji je uspio da dosegne visinu od 24,5 kilometara.

Orginalna sablja Luka Skajvokera (2007) - Originalna sablja Luka Skajvokera iz filma „Star Wars Episode VI: Return of the Jedi“ bila je dio misije STS-120. Lik iz filma, Čubaka, je posadi dao ovo oružje koje su oni po povratku na Zemlju vratili poznatom robotu R2D2 iz ovog filmskog serijala.

Galerija

Bonus video: