SPIROU PRODAJE

Ubica Džona Lenona pisao policajcu

Čapman je pisma napisao tokom nekoliko mjeseci 1983, nakon što je osuđen na 20 godina zatvora
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 13:04h

Pisma koja je ubica Džona Lenona slao policajcu koji ga je uhapsio i u kojima detaljno opisuje svoju opsesiju romanom "Lovac u žitu" ponuđena su na prodaju na aukciji u Los Anđelesu.

Spiro je objasnio da je odgovorio na prvo pismo jer se nadao da će od Čapmana dobiti dokaze

Četiri pisma koja je policajcu Stivenu Spirou poslao Mark Dejvid Čapman prodaje aukcijska kuća “Moments in Time”, koja je specijalizovana za istorijske dokumente i rijetke spise, po cijeni od 75.000 dolara.

Aukcijska kuća pisma prodaje za Spiroa, koji je uhapsio Čapmana 8. decembra 1980, nedugo pošto je ovaj ubio Lenona ispred njegove zgrade na Menhetnu.

Čapman je pisma otkucao i potpisao. Napisao ih je tokom nekoliko mjeseci 1983, nakon što je osuđen na 20 godina zatvora.

"Ovo je moja poruka"

U prvom pismu, od 15. januara 1983, Čapman navodi da se na pisanje, pored želje za prijateljstvom, odlučio kako bi od policajca zatražio pomoć u pronalaženju knjige "Lovac u žitu" koju je čitao kada je uhapšen.

"Da li ste čitali 'Lovca u žitu'? Volio bih da je pročitate i kažete mi šta mislite o njoj. Kao što znate, u primjerku koji mi je oduzet napisao sam 'Ovo je moja poruka'", napisao je u pismu.

Spiro je kazao da je ponovo pročitao roman na Čapmanov zahtjev

Spiro je objasnio da je odgovorio na prvo pismo jer se nadao da će od Čapmana dobiti dokaze o eventualnim drugim žrtavama i saučesnicima.

"Pokušao sam da od njega dobijem informaciju o tome zašto je to uradio i koji su njegovi motivi", kazao je Spiro.

U jednom od pisama, Čapman navodi da će prepustiti Spirou da odluči da li je Lenon bio "lažnjak" ili ne, aludirajući na naratora iz "Lovca u žitu" Holdena Kolfilda, koji u Selindžerovoj knjizi o ljudima govori kao o "lažnjacima".

Spiro je kazao da je ponovo pročitao roman na Čapmanov zahtjev.

"Želio sam da pokušam da se povežem s njim u pismima", objasnio je.

Na aukciju zbog novca za liječenje

Čapman je iznenada prestao da mu piše, a Spiro vjeruje da je takav savjet dobio od nekoga. Povreda je okončala Spirovu karijeru policajca 1983. godine, ali je, kako je kazao, pisma čuvao više od 30 godina. Odlučio je da ih proda kako bi platio liječenje i jer smatra da javnost treba da zna za njih.

Čapmanu (57) je u avgustu sedmi put odbijen zahtjev za puštanje iz zatvora na uslovnu slobodu

"Želio sam da ih pokažem svijetu jer su dio istorije", objasnio je.

Spiro (66) nije imao nikakvog kontakta sa Čapmanom poslije posljednjeg pisma.

Čapmanu (57) je u avgustu sedmi put odbijen zahtjev za puštanje iz zatvora na uslovnu slobodu. Dok je taj zahtjev razmatran, izrazio je kajanje zbog ubistva Džona Lenona.

Fotografija Marka Dejvida Čapmana iz 2012. godine (Foto: Beta/AP)

Galerija

Preporučujemo za Vas