Stvari Džona Kenedija prodate za dva miliona dolara

Iako je Kenedi preminuo prije skoro pola vijeka, svi predmeti su otkriveni tek pošto su njegovi nasljednici odlučili da prodaju kuću
0 komentar(a)
Džon Kenedi, Foto: Beta/AP
Džon Kenedi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2013. 11:18h

Hiljade ličnih predmeta nekadašnjeg američkog predsjednika Džona Kenedija, koji su pripadale njegovom dugogodišnjem saradniku, prodate su na aukciji za dva miliona dolara, prenosi agencija Rojters.

Pauers je bio blizak saradnik predsjednika Kenedija, od kraja Drugog svjetskog rata, do ubistva 1963. godine

Agencija navodi da je za najviše novca prodata Kenedijeva pilotska jakna, za koju je jedan od kupaca izdvojio čak 570.000 dolara, dok je rođendanska čestitka, koju mu je poslao njegov sin Džon Kenedi mlađi prodata za 17.000 dolara, a američka zastavica koja se nalazila na limuzini kojom se vozio predsjednik za 55.000 dolara.

U kolekciji koja se našla na aukciji, bila su i pisma, fotografije, knjige i drugi predmeti koje je posjedovao Kenedijev saradnik Dejvid Pauers.

Iako je Kenedi preminuo prije skoro pola vijeka, svi predmeti su otkriveni tek pošto su njegovi nasljednici odlučili da prodaju kuću u Masačusetsu u kojoj je živio i pronašli zaostavštinu.

Pauers je bio blizak saradnik predsjednika Kenedija, od kraja Drugog svjetskog rata, do ubistva 1963. godine.

I nakon smrti Kenedija, on je ostao u bliskim odnosima sa njegovom porodicom, postavši kustos muzeja i predsjedničke biblioteke u Bostonu do penzionisanja 1994. godine.

Na aukciji u Masačusetsu učestvovalo je više od 400 ljudi, a ponude su mogle da se daju i preko interneta.

Bonus video: