Evropska unija sa 1,5 milion eura podržava bugarski turbo-folk

"Razmotrili smo uslove i finasijska sredstva šeme za dodjelu pomoći. Napravljen je za pomoć malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo"
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 14:33h

Bugarska producentska kuća Pajner (Payner), poznata kao najveći izdavač bugarskog turbofolka ili “čalga” muzike, dobiće oko milion eura iz Operativnog programa za konkurentnost EU, piše Euractiv.rs.

O pomoći Evropske unije Pajneru koja tek treba da bude isplaćena, izvijestila je 15. januara sofijska agencija Novinite.

Čalga muzika je vrlo popularna među mladima, kao i takozvane "čalgoteke" u kojima se sluša ova muzika. Za Pajner produkciju snima više od 50 pjevača uključujući i srpsku turbo folk zvijezdu iz devedesetih Bobana Zdravkovića.

[GALERIJA] Bugarske maturantkinje - princeze ili prostitutke? >>>

Da bi mu bilo dodeijljeno finansiranje iz Brisela za unaprjeđenje konkurentnosti kompanije, vlasnik Pajnera Mitko Dimitrov (43) kao cilj projekta za koji mu je bugarska vlada dodijelila novac Evropske unije istakao je “podizanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu pomoću modernizacije opreme”.

Ova izdavačka kuća želi da pospješi održivi ekonomski razvoj i da očuva svoju vodeću poziciju. Pajner, čije je sjedište u gradu na jugu zemlje Dimitrovgradu, obećava da će koristiti novac i za podizanje gledanosti, privlačenje novih gledalaca što bi za posljedicu imalo povećanje prihoda od reklama, otvaranje novih radnih mjesta i pomoć bugarskoj ekonomiji.

Odobreni budžet Pajnera iznosiće oko 1,5 miliona eura, što uključuje i 2 miliona koja su im dodeljena od Evropske unije.

Širin Viler, portparolka komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana, potvrdila je za Euractiv.com da su bugarske blasti odabrale Pajner za dodjeljivanje granta od jednog miliona eura. Međutim, grant još nije dodijeljen, rekla je ona.

“Mi smo razmotrili uslove i finasijska sredstva šeme za dodjelu pomoći. Napravljen je za pomoć malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo. Industrija kulture je konkurentna industrija koju vrijedi podržavati", kazala je ona.

Ona je ipak rekla da je izbor specifičnih projekata odgovornost bugarskog ministarstva ekonomije. Viler je takođe navela da je nakon zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodjeli pomoći u slučaju Pajnera.

Pajner je kontroverzan upravo zbog prirode “čalga” muzike - ozloglašenog žanra koji se pojavio u Bugarskoj devedesetih godina prošlog vijeka, u kojem dominiraju motivi novca i seksualnih aluzija.

Poznato je da u njoj posebno uživaju “mutri”, bivši rvači koji su u velikoj mjeri preuzeli organizovani kriminal, navodi agencija Novinite.

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine i dosad je iznjedrila neke od najvećih hitova bugarske turbofolk muzike. U vlasništvu produkcije je i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i bajkoviti hotel dvorac “Bajke”.

Prije 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj TV kanal Planeta (Planet), prvi satelitski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. je pokrenuo kanal Planeta folk. Dnevni bugarski list Pres ističe da je televizija Planet, koja je u vlasništvu Pajnera, glavni popfolk muzički kanal u Bugarskoj koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji.

Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54 pjevača, uključujući i Bobana Zdravkovića, poznatog po hitovima "Marakana" i "Ne dolazi u moj san".

Popfolk ili “čalga” je popularna u Bugarskoj uprkos kritici bugarskih intelektualaca, a stranci, pogotovo zapadnjaci, smatraju je egzotičnom. Upravo iz ovih razloga bugarski mediji finansiranje Pajnera smatraju skandaloznim.

Bonus video: