„TV Žbatula” otvorila kotorski karneval

U dvorani Kulturnog centra u Kotoru sinoć počele tradicionalne pučke svečanosti, koje će trajati do 24. februara
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 09:15h

Humorističkim programom “TV Žbatula”, proglašenjem ovogodišnjeg kapa i kraljice karnevala, sinoć je u dvorani Kulturnog centra u Kotoru svečano otvoren kotorski karneval, koji će trajati do 24. februara.

Predstava “TV Žbatula“, za koju je scenario i režiju uradila poznata kotorska feštađunka Dolores Fabijan, na šaljiv i originalan način prikazuje “ono što boli Kotorane i Kotor”.

“Pokušala sam da naglasim sve ono aktuelno u gradu što boli Kotorane. ’Žbatula” je televizija koju Kotor nema, i u toj televiziji je predstavljeno sve ono što je važno za grad, počev od kužine, preko novca koji smo nazvali ’meleonaš’, zatim aktuelni problemi poput žičare, mosta na Verigama…”, kazala je Fabijan.

Prošlogodišnji kapo Knezović, koji je bio na čelu karnevala protekle dvije godine, a koji je podnio ostavku, u šaljivom kotorskom maniru obećao je da će se ”vratiti na tu funkciju, te da i oni funkcionišu kao Vlada, po principu rotacije

Proglašeni su i ovogodišnji kapo i kraljica karnevala, Jovan Martinović i Dolores Fabijan. Dosadašnjem kapu karnevala Luki Knezoviću i kraljici Ljiljani Gojković ispred organizacionog odbora karnevala plakete je uručio direktor TO Kotor Mirza Krcić.

Prošlogodišnji kapo Knezović, koji je bio na čelu karnevala protekle dvije godine, a koji je podnio ostavku, u šaljivom kotorskom maniru obećao je da će se ”vratiti na tu funkciju, te da i oni funkcionišu kao Vlada, po principu rotacije”, dok je Martinović konstatovao: “To vam je ono ’sjašu kurta, da uzjaše murta’”.

Karnevalski program se nastavlja danas od 14 sati na Prčanju u Domu slobode, gdje će biti održan dječji maskenbal u organizaciji Nevladine organizacije “Bope” i MZ Prčanj, a obezbijeđen je i besplatan prevoz katamaranom za sve zainteresovane iz Kotora. Polazak je u 13.30 iz gradskog parka, a povratak je nakon maskenbala, oko 17 časova.

Takođe, sjutra od 22 sata diskoteka “Maksimus” organizuje veliki maskenbal.

Nedjelja, 17. februar, rezervisana je za dječji maskenbal u sali Osnovne škole “Njegoš” na Benovu, uz učešće popularnog zabavljača za najmlađe Šante Pante (14 sati).

U ponedjeljak, 18. februara, u 19 sati u Kulturnom centru “Nikola Đurković” je veče klapa, a nakon koncerta planirani su koktel i karnevalska papalada.

“Koncert pod maskama” u Muzičkoj školi “Vida Matjan” je u utorak, 19. februara u 19 sati, a Dječji hepening u Kulturnom centru u srijedu 20. februara, takođe u 19 časova.

Modna revija šminke za karneval “Štuke i pitura – che bella figura” biće održana u šoping centru “Kamelija” u četvrtak, 21. februara, u 18 sati.

“Škaljarsko veče” u sali Mjesne zajednice Škaljari je u petak, 22. februara u 19 sati, a pola sata kasnije u sali Gimnazije i Pomorske škole u Dobroti je školski maskenbal.

Prčanjski karneval je u subotu, 23. februara, u 11 sati, u organizaciji Nevladine organizacije “Bope” i MZ Prčanj. Istog dana, u 19 sati je koncert klape “Pasika” iz Šibenika u crkvi Svetog duha, a u 21 sat je maskenbal u MZ Dobrota.

Fešte se završavaju u nedjelju, 24. februara u 14 sati, tradicionalnim karnevalom. Na Trgu od oružja nastupiće kotorski sastav “Tri kvarta”.

Organizator je Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.

Martinović: Zbog crkve nećemo mijenjati datum

Izjavu biskupa kotorskog, monsinjora Ilije Janjića, da održavanjem karnevala u vrijeme posta Kotor stvara neku novu pogansku tradiciju koja nema veze s pravim smislom održavanja karnevalskih svečanosti, tim više jer takvim činom vrijeđa jedan dio svojih građana, iz organizacionog odbora nijesu željeli da komentarišu.

Martinović, koji je dugogodišnji kapo kotorskog karnevala, kazao je da je “to pučka fešta u kojoj učestvuju svi građani bez obzira na vjeru, i katolici i pravoslavni”.

“Mi se nećemo pokoravati zakonima ni katoličke ni pravoslavne crkve. Karneval se održava posljednje nedjelje u februaru, to su prihvatile sve grupe, a opština ’aminovala’ i promjene datuma održavanja karnevala neće biti.

Monsinjor Janjić: Kotor sa karnevalima stvara pogansku tradiciju >>>

Takva izjava monsinjora Janjića je zabijanje trna u zdravu nogu zbog nečega što ne postoji u Kotoru, jer je riječ o gradu poznatom po suživotu i toleranciji”. U pitanju je pučka fešta i nas ne interesuje ko je koje vjere i nećemo se pokoravati crkvenim zakonima.

Mi zbog crkve nećemo mijenjati datum karnevala, jer je to fešta svih građana”, kazao je Martinović, koji se maškara i učestvuje u feštama od davne pedesete godine prošlog vijeka, prisjećajući se da se od 1967. godine karneval uvijek podešavao prema vremenu, te da je uvijek je to bio kraj februara ili početak marta.

Galerija

Bonus video: