Odlazak utemeljivača ping-pong diplomatije

Zedongov primjer pokazuje kako se individualnom akcijom jednog humaniste mogu poboljšati narušeni odnosi među nacijama, čak i u hladnoratovskoj atmosferi
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 16:49h

Bivši stonoteniski svjetski prvak Đuang Zedong, čovjek koji je pokrenuo "ping-pong diplomatiju" koja je dovela do otopljenja odnosa SAD-a i Kine početkom 70-ih godina, umro je danas, objavila je agencija Sinhua.

Đuang Zeodng (73) tokom 1960-ih godina osvojio je tri naslova svjetskog prvaka i postao junak svih Kineza koji su pratili njegove sportske poduhvate putem radija, da bi zatim postao ikona komunističkog režima.

Na svjetskom stonoteniskom prvenstvu u Japanu 1971. godine Đuang je inicirao događaj koji će označiti početak "ping-pong" diplomatije.

Zbunjenog Amerikanca Đuang je pozvao da uđe u kineski autobus i uručio mu poklon u znak prijateljstva

Američki stonoteniser Glen Kauan zadržao se na treningu i propustio je autobus koji je njegovu reprezentaciju vozio do hotela.

Zbunjenog Amerikanca Đuang je pozvao da uđe u kineski autobus i uručio mu poklon u znak prijateljstva.

U intervjuu za Rojters 2007. kazao je da su ga saigrači nagovarali da ne prilazi Amerikancu i ne poziva ga u autobus, ali ih je on ignorisao.

U hladnoratovskoj klimi tih godina i gotovo otvorenom neprijateljstvu Kine i SAD-a to je bio vrlo neobičan događaj koji je izazvao veliku pažnju fotoreportera i novinara.

Galerija

Bonus video: