Simbol svega pretjeranog: Počelo ludilo u Rio de Žaneiru

Gradske vlasti očekuju dolazak više od 900.000 brazilskih i stranih turista na karneval u Riju
90 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 12:49h

Pod kišom konfeta i uz zvuk fanfara, debeli kralj Momo je od gradonačelnika Rio de Žaneira Eduarda Paesa dobio simbolički ključ grada i označio početak karnevala, petodnevne svečanosti čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na "sambodromu".

"Ovo je trenutak kada predajem funkcije veličanstvenom kralju Momu kako bi se pod njegovom vladavinom grad zabavljao, neka bude mir i veselje", uzviknuo je Paes koji je došao u bijelom odjelu sa ogrlicom od plavog cvijeća oko vrata.

Gradonačelnik se poklonio kralju Momu, 150 kilograma teškom "simbolu svega pretjeranog na karnevalu", u čijoj su pratnji bile kraljica i dvije princeze.

"Ponosan sam što ću predvoditi ovu svečanost petodnevne ludorije, proslave koja je za cio svijet. Proglašavam karneval u Riju otvorenim!", odgovorio je kralj Momo, 33-godišnji bankarski činovnik čije je pravo ime Milton.

Podižući ogroman svjetlucavi ključ grada, Momo je frenetično zaplesao sambu lakim i gracioznim korakom uprkos svojoj prekomjernoj kilaži.

Milton je "kralj Momo Prvi Karnevala" već petu godinu za redom. Laskava titula, koju svake godine mora da osvaja u tijesnoj konkurenciji, donosi mu nagradu od 10.000 dolara.

Gradske vlasti očekuju dolazak više od 900.000 brazilskih i stranih turista na karneval u Riju. Na očuvanju reda tokom "najveće fešte" angažovano je 14.500 policajaca.

Galerija

Bonus video: