Međunarodni snoubord kup na Vučju: Skokovi uz hip hop muziku

"Ovdje je snoubord još uvijek u povoju i još je u vezi eksperimenta. Još je to neko balansiranje između mogućnosti i rizika"
250 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 04:58h

Ski centar Vučje, od 1. do 3. marta organizovaće drugi Međunarodni snoubord kup pod nazivom „Plava vučica“. Prema riječima marketing menadžerke festivala Marele Andesilić takmičenje će biti obogaćeno hip hop muzikom, a uskoro će biti poznati muzačari koji će biti zaduženi za dobro raspoloženje posjetilaca i takmičara.

"Prvi kup koji je bio veoma uspješan poslužio nam je kao odskočna daska da ovaj drugi organizujemo na mnogo većem nivou sa velikim broj snoubordera iz zemlje i inostranstva“, kazala je Andesilić na konferenciji za novinare.

Za desetak dana na Vučju će biti otvoren i snoubord park, a Vidoje Perović, direktor Ski centra, kazao je da su im veliku pomoć pružili prijatelji sa Žabljaka, iz Novog Sada i Beograda.

„U snoubord park uložena su velika finansijska sredstva, a potrudili smo se da sve bude po evropskim standardima, kako uređenost tako i sama bezbjednost“, kazao je Perović.

Menadžerka Ski centra „Vučje“ Vanja Tomašević kazala je da je predstojeći kup samo dio napora tog centra da unaprijedi sadržaje, a istakla je i veliku posjećenost ove sezone.

Aleksandar Svorcan-Brka iz Novog Sada, promoter pomenutog takmičenja, čiji skok je prošle godine bio jedan od najatraktivnijih, kazao je da će ove godine novina biti revijalna vožnja u toku koje će se veći broj bordera spustiti sa nekog vrha.

"Takmičari će se nadmetati u disciplinama - border cros i big air. Border cros je disciplina u kojoj nastupaju četiri takmičara istovremeno i dvojica prvih idu dalje i tako sve do finala, dok se u big air-u takmičari nadmeću u figurama koje izvode prilikom skokova“

Kao četvorogodišnjak Svorcan je stao prvi put na skije. Skoro 25 godina on i skije bili su nerazdvojni drugari. Prije petnaestak godina odlučio je da se oproba i u drugoj sportskoj disciplini – snoubordu.

"Skijanje je za par nijansi opasnije od snouborda, jer su ovdje povrede bezazlenije i ređe. Nije to samo sport već pristup funkcionisanja u planini. Jednostavnije je imati jedan rekvizit nego četiri i svemirske cipele. Za odlazak u planinu sa snoubordom sve je mnogo jednostavnije“, kazao je Svorcan.

Sport je nastao 1965. godine kada je inženjer za hemijske gasove iz SAD-a Šerman Popen izumio „snurfer“ – novu igračku za svoju kćerku. Ekspanziju doživljava devedestih godina da bi 1998. godine na Olimpjiskim igrama u Naganu dobio status olimpijskog sporta.

"Ovdje je snoubord još uvijek u povoju i još je u vezi eksperimenta. Još je to neko balansiranje između mogućnosti i rizika. Ali, svakim danom se pojavljuje sve veći broj bordera koji su zaljubljeni u planine, tako da mislim da je mnogo više njih nego onih koji se takmiče“, kazao je Brko.

Njegov prošlogodišnji skok nazvan „Ljubo Čupić“ pobrao je najviše ovacija i proglašen jednim od najatraktivnijih.

„Kakav je to skok? Kao što je i Ljubo bio – hrabar, sa osmijehom i sa stisnutom pesnicom na čelu“, kazao je Svorcan.

Durmitor borderska meka

Za Svorcana, ali kako je naglasio i za mnoge druge, Durmitor je prava „borderska Meka“.

„Za skijanje je potrebna uređena staza dok su borderima potrebne one neuređene. Na Durmitoru kada je neko čudno vrijeme, da ne kažem loše, pošto ne postoji loše vrijeme, više ima bordera nego skijaša.

Ne postoji u ovom dijelu svijeta ništa slično, tako da je Durmitor borderska planina, čini mi se bolja i od Alpa“, oduševljeno priča čovjek koji je imao jednu povredu ali, kako ističe, ne zbog rizika već „sopstvene gluposti“. Svorcan naglašava da mora pomenuti i Prokletije, toliko „savršene“ da su u tradicionalnom zimskom usponu na najviši vrh Maja jezerce (2.694 m), koji se nalazi u Albaniji, 2010. godine učestvovala i dvojica bordera – on i Danilo Dobretić iz Podgorice.

To je bio i kuriozitet uspona, jer je do tada bio rezervisan samo za alpiniste. „Tada smo se pridružili alpinistima. Uspon je trajao 18 sati, prešli smo 25 kilometara i savladali 1.800 metara visinske razlike.

Posebno je nama bilo otežano, jer smo morali nositi snoubordove. Ali smo se zato iz Albanije u Crnu Goru spustili za dvadesetak minuta dok su oni morali da pješače skoro šest sati. No dobro, mi smo njih mrzjeli uzbrdo, a oni nas nizbrdo“, sa osmijehom priča Brka.

Te godine su vrh od 67 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona „osvojili“ njih 29. Svorcan i ove godine namjerava da učestvuje na zumskom usponu na Maja jezerce koji od 2007. godine drugog vikenda u martu organizuje PSK „Hrid“ iz Plava.

Galerija

Bonus video: