Besplatni kursevi najprestižnijih univerziteta na svijetu!

Predavanja se održavaju nekoliko puta nedjeljno, domaći zadaci i testovi se rješavaju online, a ako sakupite dovoljan broj bodova, dobijate sertifikat o položenom kursu
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 19:31h

Predavanja nekih od najboljih univerziteta na svijetu poput Harvarda (gdje godišnja školarina premašuje iznos od 50.000 eura), Prinstona, Berklija, Jejla... moguće je pohađati potpuno besplatno, putem interneta, nakon čega polažete test i dobijate sertifikat prestižnog fakulteta.

Cijela procedura sastoji se iz dva koraka: posjetite sajt www.coursera.org ili www.edx.org i aplicirate za neki od 200 različitih kurseva iz bilo koje oblasti koja vas zanima.

Vođene interesovanjem velikog broja mladih koji žude za obrazovanjem na najboljim svjetskim univerzitetima, kompanije "Coursera" i "Edx" riješile su da im to omoguće besplatno.

U projektu zasad učestvuju 33 univerziteta iz cijelog svijeta, predavanja se održavaju nekoliko puta nedjeljno tako što se uživo prati snimak profesora koji ulazi u amfiteatar i drži predavanje, dok se domaći zadaci i testovi takođe rješavaju online, a ako sakupite dovoljan broj bodova, dobijate sertifikat o položenom kursu.

Predavanja su podijeljena po semestrima od kojih proljećni traje od februara do maja, a jesenji od septembra do kraja decembra.

Predavanja su podijeljena po semestrima od kojih proljećni traje od februara do maja, a jesenji od septembra do kraja decembra

Svaki program traje različito - najmanje pet, a najviše oko 20 nedjelja.

Sajt www.coursera.org pokriva raznolike teme, od ekonomije i biologije do prava i medicine, dok je sajt www.edx.org više orijentisan ka prirodnim naukama, matematici i programiranju, uglavnom sa MIT univerziteta i Harvarda.

Neki od najnovijih kurseva u ponudi su, između ostalog, kurs o vještačkoj inteligenciji na Berkliju, antičkoj mitologiji na Harvardu, konjskoj ishrani na Edinburgu, analitičkoj kombinatorici na Prinstonu itd.

U ovoj akciji zasad učestvuju univerziteti iz SAD-a, Indije, Izraela, Škotske i Švajcarske, ali najavljuje se pridruživanje univerziteta iz mnogih drugih zemalja, u cilju omogućavanja dostupnosti univerzitetskog znanja što većem broju ljudi.

Bonus video: