Spas u zadnji čas: Vlasnik ostavio psa tvrdeći da je gej

"Ovakav oblik homofobije ne može biti opravdanje za stradanje životinja i zaslužuje svaku osudu"
178 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 13:18h

Samo nekoliko sati prije eutanazije, pas kojeg je vlasnik ostavio u skloništu za životinje u američkom gradu Džeksonu, našao je spas.

Psa, kojeg je vlasnik ostavio jer je ubijeđen da je gej, spasila je Stefani Frins, veterinarska tehničarka iz Džeksona.

Apel za spas psa objavio je britanski Daily Mail u četvrtak. Na poziv se odazvalo na hiljade ljubitelja životinja, ogorčenih zbog postupka vlasnika. Stefani već ima četiri psa, ali to nije bio razlog da ne udomi i petog psa.

Nazvala ga je Elton i kaže da je prijateljski raspoložen, malo uplašen. Stefani pretpostavlja da je korišćen u ilegalnim borbama pasa. Na stranicama Daily Maila sudbina psa je poslužila kao povod za rasprave o homoseksualnosti kod životinja, piše Jutarnji list.

Stefani već ima četiri psa

Najčešće se navode citati zoologa Univerziteta u Oslu Petera Bokmana i kanadskog biologa Brusa Bagemihla.Prema njima, homoseksualno ponašanje je uočeno kod 1.500 vrsta, a dobro dokumentovano za njih 500. Prije tri godine objavljeno je istraživanje o ženskoj homoseksualnosti albatrosa sa Aljaske, a najčešće se gej konotacije pripisuju pingvinima, čimpanzama, morževima, američkom bizonu...

Stručnjaci navode da je žalosno kakve sve razloge ljudi navode da bi napustili ljubimce.

"Kod pasa je skakanje na druge jedinke, nezavisno da li su drugog ili istog pola, oblik komunikacije. To može biti dio igre ili način na koji će jedan pas dati do znanja drugom ko je glavni. Dakle, takvo ponašanje nema seksualnu konotaciju", kaže Irena Petak savjetnica za ponašanje životinja iz Udruženja za dobrobit i zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Homoseksualnost kod raznih životinjskih vrsta se, dodaje ona, ne može poistovjetiti sa onom kod ljudi, koja uključuje seksualnu i emocionalnu komponentu.

Homoseksualnost kod raznih životinjskih vrsta se, dodaje ona, ne može poistovjetiti sa onom kod ljudi, koja uključuje seksualnu i emocionalnu komponentu

Petak je mišljenja da bi neogovorni vlasnici koji isu edukovani o ponašanju životinja trebalo da, kada imaju dilemu i "problem sa ponašanjem životinje", potraže savjet.

Prema njenim riječima, u sličnim situacijama bi morale da reaguju i nadležne institucije koje bi trebalo da onemoguće takvim ljudima da ponovo nabave neku životinju.

"Ovakav oblik homofobije ne može biti opravdanje za stradanje životinja i zaslužuje svaku osudu", kaže Petak.

Bonus video: