Biljka koja je više od 40 godina zatvorena u boci - buja i cvjeta

Boca u vidu bašte stvara prostor, nalik ekosistemu, u kojem biljke mogu da prezive pomoću fotosinteze i da recikliraju hranljive materije
255 pregleda 3 komentar(a)
Tradescantia, Dejvid Latimer, Foto: Wowkeren.com
Tradescantia, Dejvid Latimer, Foto: Wowkeren.com
Ažurirano: 28.01.2013. 10:57h

Biljka Tradescantia, koju je Britanac Dejvid Latimer, iz provincije Sari, zasadio u velikoj staklenoj boci 1960. i zapečatio je 12 godina kasnije, cvjeta i sada, poslije 40 godina bez svježeg vazduha i vode.

Biljka u boci je dio eksperimenta kojim je Latimer htio da sazna koliko dugo ta vrsta može da opstane u potpuno izolovanoj sredini, prenose mediji.

Penzionisani inženjer elektrotehnike Latimer, cio život se iz hobija bavi botanikom i u kolekciji ima više od 5.000 biljnih vrsta.

Po Latimerovim riječima, biljka fotosintezom sama obezbjeđuje vlagu, hranljive materije i kiseonik, uz pomoć sunčeve svjetlosti koju apsorbuje kroz staklo

Latimer je biljke zapečatio u četiri identične boce. U tri boce biljke su uvenule nakon nekoliko mjeseci, a jedna je preživjela, buja i cvjeta kao da ima svu potrebnu njegu.

Po Latimerovim riječima, biljka fotosintezom sama obezbjeđuje vlagu, hranljive materije i kiseonik, uz pomoć sunčeve svjetlosti koju apsorbuje kroz staklo.

Sunčevu energiju apsorbuje danju, dok voda koju biljka povlači korijenom, isparava preko lišća, kondenzuje se u boci i pada na dno odakle je biljka ponovo crpi.

Lišće neprekidno reciklira vazduh - izdvaja kiseonik i ugljen-dioksid, a hranljive materije dobija iz lišća koje je otpalo i truli na dnu boce.

Boca u vidu bašte stvara prostor, nalik ekosistemu, u kojem biljke mogu da prezive pomoću fotosinteze i da recikliraju hranljive materije.

Pejzažni dizajner i televizijski prezenter Kris Birdšou istakao je da je eksperiment divan primjer da se pokaže način na koji biljke mogu da se obnavljaju.

"To je savršeni ciklus života", kazao je on. On je istakao i da je taj proces jedan od razloga zašto je NASA zainteresovana za nošenje biljaka u svemir.

Birdšou je kazao da su se biljke pokazale kao veliki čistači vazduha, tako da svemirske kolonije mogu da postanu samoodržive.

Biljke roda Tradescantia, koje pripadaju porodici Commelianceae (puzavci), najviše su zastupljene u tropskim krajevima Amerike, kod nas su poznate kao tradeskancija, sobni puzavac, podarka. Ime roda dato je u čast baštovana engleskog kralja Čarlsa I, Džona Tradeskanta.

Rod obuhvata oko 70 vrsta perena, to su biljke visine od 30 do 60 centimetara, često sa mekim, povijenim stabljikama. Rasprostranjene su po cijelom svijetu i često su gajene sobne biljke.

Bonus video: