Portal "Vijesti online" slavi drugi rođendan

“Svakoga dana čitam portal Vijesti, to je najčitaniji i nakomentarisaniji portal kod nas", kazao je glumac Momčilo Otašević
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 08:59h

Za dvije godine postojanja portal “Vijesti online” zabilježio je 8 i po miliona jedinstvenih posjeta, a čitaoci su pregledali skoro 340 miliona stranica na portalu.

U 2012. godini je zabilježena i rekordna posjeta portalu i to, kao što je i očekivano, dan nakon parlamentarnih izbora, odnosno 15. oktobra, kada je portal imao oko 150.000 ukupnih posjeta, od čega više od 85.000 jedinstvenih posjeta.

Ukupan broj posjeta portalu je više od 55 miliona, a interesantan je podatak da u bazi ima 28.000 registrovanih korisnika portala.

Od ukupnog broja posjetilaca, njih 85 odsto redovno posjećuje portal, a jedan od takvih je i glumac Momčilo Otašević.

“Svakoga dana čitam portal Vijesti, to je najčitaniji i nakomentarisaniji portal kod nas. Najčešće čitam kulturu i sport, oblasti koje me najviše zanimaju”, kazao je Otašević za “Vijesti nedjeljom”.

Iako je kliše da zvijezde kažu da ne čitaju tekstove o sebi, Otašević tvrdi da uvijek pročita tekstove u kojima je sagovornik i u kojima se pominje, a voli da čita i dodatak “ART Vijesti”, koji je zastupljen i na portalu.

Mladi glumac kaže da nema zamjerki i da voli da čita portal. “Pogotovo kada sam u inostranstvu, uvijek čitam, jer ne mogu da kupim novine, a volim da budem informisan”, rekao je on.

Direktan kontakt sa redakcijom

Portal “Vijesti online” je vrlo aktivan na društvenim mrežama, pa je tako u proteklih godinu dana broj ljudi koji prati portal preko Twittera porastao za 7 hiljada, i sada iznosi 9.438, dok je na Facebook-u stranicu Vijesti lajkovalo više od 22 hiljade ljudi.

Odnedavno portal, novina i televizija “Vijesti” imaju zajednički Twitter i Facebook profil, kako bi građani mogli na jednom mjestu da se informišu o svemu što ih zanima kada su u pitanju sva tri medija.

Ova novina je unaprijedila i jedan bitan dio portala, a to je rubrika “Čitalac reporter” putem koje je ostvaren direktan kontakt sa čitaocima, i uz pomoć koje čitaoci mogu direktno da se obrate redakciji portala i novine, a sada i televiziji, kako bi došli do informacija, ukazali na neki problem, predložili temu za istraživanje…

“Na taj način je uspostavljena čvršća veza između čitalaca i redakcije. Aktivnosti portala će i u narednom periodu biti usmjerene ka dubljim i neposrednijim kontaktima između novinara i posjetilaca”, priča za “Vijesti nedjeljom”, urednik portala Srdan Kosović.

Kosović podsjeća da je portal putem društvenih mreža pratio prošlogodišnje proteste, što je rađeno prvi put rađeno na taj način u Crnoj Gori, ali da je to bio samo početak takvog direktnog kontakta sa čitaocima, te da su čitaoci nekoliko puta na više tema učestvovali u kreiranju sadržaja portala, kao što je recimo bio slučaj sa projektom “Bijela Crna Gora”.

Pravo na javnu riječ

Sama priroda portala je takva da je na još jedan način omogućeno čitaocima da direktno prokomentarišu i iskažu svoj stav o aktuelnim dešavanjima, putem komentara.

“Vijesti” su uvođenjem Foruma a potom i Portala dale mogućnost svakom čovjeku na javnu riječ. Velika je to stvar, koja asocira na ideale antičke demokratije. Uslov zdravlja kako pojedinca, tako zajednice, jeste kontakt sa stvarnošću. Portal Vijesti jednim klikom omogućava upravo suočavanje sa istinom”, kaže bivši poslanik Zarija Pejović.

Kosović kaže da su komentari vrlo bitna materija za funkcionisanje portala, al i najproblematičnija, jer tu postoji najviše pritužbi, i to jednako zbog obrisanih i neobrisanih komentara.

“Granica slobode je tamo gdje počinju da ugrožavaju tuđu slobodu. Vrlo se često zaboravlja da portali i društvene mreže čine javni prostor na kome možete narušiti tuđu slobodu. Ali, ne smije se zaboraviti da je internet po mnogima posljednje utočište slobode, na kome važe potpuno druga pravila ponašanja, pa je teško razlikovati uvrjedljivi komentar od satire, i teško je naći pravu mjeru kojom bi se ograničio govor mržnje i klevetanje, a ujedno ostavio prostor za slobodno iznošenje mišljenja”, ističe on, i najavljuje da će se tom segmentu portala posvetiti naročita pažnja u ovoj godini.

Da komentari itekako imaju uticaja pokazuje to što je prošle godine više zaposlenih u Opštini Danilovgrad kazalo da iz te institucije nije moguće pristupiti portalu “Vijesti online” jer navodno predsjednik Opštine ne želi da oni komentarišu tekstove o njemu.

Hronika uvijek najčitanija

Ni portal Vijesti nije izuzetak pa su najčitaniji tekstovi po pravilu iz crne hronike, a slijede tekstovi iz politike, društva i sporta. Ima i onih koji nemaju omiljene rubrike, već , kako kažu čitaju sve.

„Redovno čitam portal Vijesti. Uvijek pažljivo pregledam naslovnu stranu, a nakon toga prelazim na ono što mi se čini najzanimljivijim“, kaže muzičar Vanja Radovanović.

On je istakao da nema zamjerki jer su tekstovi precizni i jasni, i da mu se zbog toga dopada portal.

Još jedan redovni posjetilac je i nova Mis Crne Gore, Ivana Milojko.

“Portal Vijesti redovno posjećujem kako bih se informisala o dešavanjima u našoj zemlji i inostranstvu. Pored zanimljivosti i kulture, najviše me interesuje moda, te nastojim ostati u korak sa modnim trendovima iako ih ne pratim slijepo”, ističe ljepotica iz Kotora.

Kritika dobrodošla, planova dosta

Đorđe Zeković, osnivač softverske kompanije ZekoMe, kaže da nije tipični posjetilac portala jer je za njegov ukus prenatrpan sadržajem i reklama.

“Kritike su uvijek dobrodošle, jer održavaju vezu sa stvarnošću i pomažu nam da budemo bolji"

“Iskreno, prenaporan mi je”, kaže Zeković koji se o dešavanjima u Crnoj Gori informiše skeniranjem RSS feeds putem mobilnog telefona, a jedan od feedova su i Vijesti.

Zeković ističe da je velika zamjerka to što putem RSS feed-a ne može da pročita cijelu vijest, već da bi to uradio mora da direktno posjeti portal.

“Kritike su uvijek dobrodošle, jer održavaju vezu sa stvarnošću i pomažu nam da budemo bolji. Zato i pozivamo čitaoce da nam se kad god imaju neku zamjerku direktno obrate”, kaže Kosović.

On je istakao da će se portal fokusirati na poboljšanje interaktivnosti, uvođenju sadržaja koji nije novinskog karaktera, animiranju blog scene i afirmisanju mladih domaćih umjetnika.

“Posebno ćemo raditi na temama koje će promovisati principe društvene odgovornosti, jer smatramo da je to nešto što je vrlo slabo zastupljeno i neadekvatno promovisano u medijima”, zaključuje Kosović.

Galerija

Bonus video: