Tango najljekovitiji za tijelo i psihu

Terapija tangom se već sprovodi u Argentini i vrlo uspješno pomaže onima koji se osjećaju usamljeno, napušteno i nevoljeno
103 pregleda 0 komentar(a)
tango, Foto: Trip.worldtravellist.com
tango, Foto: Trip.worldtravellist.com
Ažurirano: 26.01.2013. 12:21h

Poznata je činjenica da ples, muzika i umetnost uopšte krijepe dušu i pomažu da se prevaziđu mnogi psihički problemi. Naučnici tvrde da među svim načinima kreativnog izražavanja, tango ima najljekovitija svojstva na tijelo i psihu!

Terapija tangom se već sprovodi u Argentini i vrlo uspješno pomaže onima koji se osjećaju usamljeno, napušteno i nevoljeno. Naime, stručnjaci tvrde da je od svih plesova tango najposebniji i najljekovitiji zato što izaziva osjećanja koje nijedan drugi ples ne izaziva.

"Držanje druge osobe u naručju je ono što tango čini posebnim, jer na taj način stvara iluziju ljubavnog odnosa", tvrdi psihijatar Silvina Perl. Kako je većina ljudi sa psihičkim problemima izolovana, čak i od porodice i prijatelja, tango im daje osjećaj pripadnosti, prenosi B92.

Da bi igrali tango, partneri moraju da računaju jedan na drugog, neophodni su jedan drugom i nesumnjivo je da to, kao i blizina koju nameće ples, omogućavaju pacijentima da se bolje osjećaju i lakše napreduju u liječenju.

Plesanje tanga ima i izuzetne efekte na starije osobe koje se osjećaju usamljeno

Stručnjaci tvrde da samo sat vremena plesanja tanga dnevno smanjuje halucinacije kod psihičkih bolesnika, jača im koncentraciju i fokus.

Plesanje tanga ima i izuzetne efekte na starije osobe koje se osjećaju usamljeno.

Zanimljivo je da jako prija i ljudima koji nemaju nikakvih psihičkih smetnji. Njima tango, više nego drugi plesovi, donosi bolje raspoloženje, jače lučenje hormona zadovoljstva, a samim tim i poboljšava fizičko zdravlje.

Bonus video: