Ljudi sve više piju alkohol

U proteklih pet godina potrošnja žestokih alkoholnih pića u svijetu skočila je za 32 odsto
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 11:11h

Potrošnja žestokih alkoholnih pića u svijetu koja je u 2012, prema procjenama, dostigla oko 40 milijardi boca, nastaviće da raste i u narednim godinama, prognozirali su stručnjaci.

U proteklih pet godina potrošnja žestokih alkoholnih pića u svijetu skočila je za 32 odsto, a do 2016. će se povećati za devet odsto, navodi se u studiji agencije za potrošnju vina i alkoholnih pića IWSR.

Rast potrošnje mogao bi da se odnosi prije svega na alkoholna pića koja su u kategoriji lokalnih proizvoda, kao što su japanski sake, nastao fermentacijom piranča ili kineska rakija baidju, koja je postala jedno od najpopularnijih pića na svijetu, prenela je novinska agencija AFP.

Zarada na prodaji žestokih pića povećaće se do 2016. za 23 odsto, na 364 milijardi dolara godišnje, iako će potrošnja skočiti za samo devet odsto, jer će se u narednom periodu konzumirati kvalitetnija pića.

Potrošnja alkoholnih pića povećavaće se dvostruko sporijim tempom nego što je to bio slučaj u periodu od 2007-2011, kada je zabilježen skok od 43 odsto.

Bonus video: